Siyasi geleceğini “MİT” ile çizecek

Siyasi geleceğini “MİT” ile çizecek
Milli İstihbarat’ın yapısını değiştiren ve kuruma anormal yetkiler veren yasa Gül için çok zorlubir teste dönüştü...

Siyasi geleceğini “MİT” ile çizecek

Cumhurbaşkanı ya yasayı onaylayacak ya da veto edecek. Ancak 2 seçenek de seçim öncesi ciddi sonuçlar doğuracak

Muhalefet veto bekliyor
Tüm gözlerin Gül’e çevrildiği kritik süreçte muhalefetten de ilginç açıklamalar geldi. YP lideri Sadettin Tantan, şu değerlendirmeyi yaptı: Veto eder ya da Anayasa Mahkemesi’ne götürürse milletin duyarlılığına seslenmiş olur. Onaylarsa AKP ile birlikte tarihin karanlık sayfasına gömülür.

Zaten reddetmesi gerekir
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Gül’ün yasayı veto etmeyeceğini düşündüğünü belirterek, şunları söyledi: Yasa zaten anayasaya aykırı. Reddetmesi, bize göre görevi... Gül,
Başbakan Erdoğan ile arasını bozmak istemeyecektir. Muhalefetten destek alamayacağını da biliyor.

Başbakan’la anlaşamadı
CHP’li Aytuğ Atıcı ise Gül’ün siyasi hesap yapmadan MİT Yasası’nı reddedebileceği tahmini yaptı: Başbakan ile anlaşamayan Gül, muhalefetten bir destek alamayacağını hesap ediyor. Bu nedenle Anayasa’nın 8 maddesine aykırı yasayı özgür iradesiyle, yapması gerektiği biçimde reddedecektir.

 

Çankaya’nın MİT Yasası ileimtihanı!
Cumhurbaşkanı Gül muhalefeti yanına çekebilmek için ya kanuna “dur” diyecek, ya da “AKP’yi kurtarma operasyonu”nun parçası olarak tarihteki yerini alacak

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu’nda değişiklik yapan teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilmesinin ardından gözler Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e çevrildi. Çankaya seçimleri için hâlâ umudunu sürdüren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, muhalefeti yanına çekebilmek için ya bu kanuna “dur” diyecek, ya da “İktidar partisi AKP’yi kurtarma operasyonu” nun parçası olarak tarihteki yerini alacak. Yurt Partisi Genel Başkanı Saadettin Tantan, “Cumhurbaşkanı yasayı veto eder, parlamentoya geri gönderir ya da Anayasa Mahkemesi’ne götürürse seçimler öncesinde milletin duyarlılığına seslenmiş olur. Onaylarsa AKP ile birlikte tarihin karanlık sayfasına gömülür” dedi.

Seçimleri de etkiler
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı imzalaması durumunda kamuoyunda “arşiv” ya da “tutsaklık” tehdidi altında bulunduğu algısı uyandıracağını söyleyen Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı geri göndermesi karşısında vatandaşın sevgisini kazanacağının altını çizdi. Yurt Partisi lideri Tantan, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ilk defa duyarlılığını gösterdiği noktasında vatandaşlardan destek alır. Alacağı bu destek de siyasi geleceğine katkı olur. O süreçte konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürürse prestij kazanır” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı veto etmesinin genel seçimleri ve siyaseti de etkileyeceğini kaydeden Sadettin Tantan, şunları söyledi:

Prestij kazanır
“Cumhurbaşkanı Gül konuyu parlamentoya veya Anayasa Mahkemesi’ne gönderirse prestij kazanır. Türk siyaseti de Gül’ün bu tavrına göre şekillenir. Hükümetin uygulamaları çıkan yasaların büyük bir bölümü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve etrafını kurtarmak üzere yapıldı. Menfaatlerini koruyan bir konuma dönüşmüş olduğu için kamuoyunda büyük bir tepki var. AKP milletvekilleri de tekrar seçilmek için bunu göz ardı etti. Dar bölge seçim sisteminin Türkiye’yi çözülme sürecine götüreceği dikkate alınırsa MİT Yasası daha da önem kazanır. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bunları dikkate alacaktır. Dikkate almazsa iktidar partisi AKP ile birlikte tarihin karalıklarına doğru gider. Ya milletin çıkarını düşünecek ya da tarihin karanlık sayfalarına gidecek.” 

Muhalefetten Gül’e “veto et” baskısı!
MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Meclis’ten geçen MİT Yasası’nı reddetmesi halinde muhalefeti yanına alamayacağını belirtti. Halaçoğlu, “Yasa zaten Anayasa’ya aykırı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün reddetmesi bize göre görevi. Reddederse muhalefetin gücünü yanına alamaz” dedi. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün herhangi bir siyasi hesabı yok. Muhalefetten destek alamayacağını da biliyor. Siyasi hesapla değil olması gerektiği gibi davranarak reddeder” diye konuştu.

Çok yanlış yaptı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün MİT Yasası’nı veto etmeyeceğini düşündüğünü söyleyen MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, Cumhurbaşkanı Gül’ün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile arasını bozmak istemeyeceğini ifade etti. Halaçoğlu, “Bunu yaparak muhalefeti yanına alamaz. Cumhurbaşkanı Gül, yasayı veto edecekse bu görevi. Gül, muhalefeti Cumhurbaşkanı’na bağlı hale getirmez. Bugüne kadar bir çok yanlış var. Mesela, internet yasasından tutun da HSYK yasasına kadar. Anlaşamadıkları görüntüsü var ama oturup anlaşmaya çalışacaklar. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘çantada keklik değil’ açıklamasını, milletin tepkisine karşılık yaptı. Bu tepkileri kaldırmaya yönelikti” diye konuştu. Gül’ün veto hakkını gerçekten Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle kullanabileceğini belirten Halaçoğlu, şunları söyledi:
“Dünyada denetlenemeyen bir kurum olmaz. Ülkenin Anayasa’da belirlenen bir çok hak ve hürriyetlerin kısıtlanması söz konusu. MİT’e mahkeme kararı olmaksızın bir yerlere baskın yapabilme imkanı sağlanıyor. Hiç kimse bunu aleni olarak yasalaştıramaz. Yasanın Anayasa’ya aykırı olduğu açık. Devlet sırrı niteliği taşıyan bir kurumun denetlenemeyeceği gibi bir hükmü getirirseniz o zaman bu illegal işlerde yapabilir ve denetleyemezsiniz. Bunun için reddedilmesi gerekir.” 

Hesap peşinde değil
CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyasi hesap yapmadan MİT Yasası’nı reddedebileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı’nın muhalefetten beklediği desteği alamayacağını tahmin ettiğini kaydeden Aytuğ Atıcı, “Anlaşılan o ki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bulunduğu mevkiden daha ileri gitmek istemiyor. Burada da muhalefetten bir destek alamayacağını hesap ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül henüz anlaşamadı. Hesap peşinde koşmadığını görüyoruz. Bu nedenle Anayasa’nın 8 maddesine aykırı bu yasayı kendi özgür iradesiyle, yapması gerektiği bir biçimde reddeder beklentisi içindeyiz” diye konuştu. Fatih 
ERBOZ