Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Siyasi robotlar ve Bahçeli

Hong Kong merkezli Hanson Robotics'in geliştirdiği Sophia, geçtiğimiz ekim ayında ilk vatandaş robot olarak dünyanın gündemine oturmuştu. Suudili Prens Muhammed bin Selman, Sophia'ya vatandaşlık vermişti.

Ortaya attığı Cumhurbaşkanlığı Sistemi'yle seksen milyonluk Türkiye'nin kaderini bir kişinin iki dudağı arasına yerleştirilmesine neden olan Bahçeli robot konusuna da tavrını koydu.

Robot rahatsızlığı!

MHP'nin fiili lideri robota vatandaşlık verilmesine büyük tepki göstererek şunları söylüyor: "Suudi Arabistan bir Hollywood yıldızına benzetilen robota vatandaşlık vererek ne yapmak, nereye varmak istemektedir? Nasıl bir hüsran, husumet kutsal topraklarda hâkimiyet kurmuştur?"

Muhtemelen robot, Bahçeli'yle karşılaştığında 'MHP'de zatı devletlerinin kurduğu hegemonya gibi bir hâkimiyetin aynısını Suud, kutsal topraklarda kurdu' diyecektir.

İlginçtir bir süre önce de Güvenli İnternet Günü programında sunum yapan robot, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın sık sık sözünü kesince Arslan, görevlilere seslenerek, müdahale edilmesini istemişti. Bakana itiraz eden robot anında susturulmuştu. Daha sonra da işgüzarlar robotun bakandan özür dilemesini sağlamışlardı.

Anlaşılan o ki cumhur ittifakı zihniyeti robot bile olsa akıllısından, sorgulayandan ve itiraz edenden rahatsızlık duyuyor.

Biat, itaat ve robot!

Türkiye tepedekilerin hiyerarşik komutlarıyla oturup kalkan bir ülke konumuna gelmiştir. Siyasi partilerden üniversitelere, STK'lardan medyaya kadar her alan bir kişinin ağzından çıkan talimatlarla yönetilmektedir. Meşveret, meclis, görüşme, tartışma, danışma tamamen formaliteye indirgenmiştir. Hemen her alanda tek kişi emir vermekte müntesipler de "emir demiri keser" diyerek gereğini yapmaktadır. 

Türkiye'de şeyhler müritlerinden, siyasetçiler mensuplarından, patronlar işçilerinden, amirler memurlarından yap denileni yapmalarını, yapma denileni ise yapmamalarını istiyor. Mensubiyet duyanlara düşen görev 'liderin yanlışı benim doğrumdan doğrudur' düsturu içinde "gözlerimi kaparım vazifemi yaparım" demektir. Bu tam anlamıyla bilinçsiz bir robot tavrıdır.

Kemal Kılıçdaroğlu, milletvekillerinin parti yönetiminden izin almadan açıklama yapmaları ve televizyona çıkmalarını yasaklamıştır. Türkiye'de siyaseti emirle kalkan, talimatla susan robotlar yapıyor.

Her alanda bir kişi söylüyor herkes kayıtsız şartsız gereğini yapıyor. İşte örnekler: Belediye başkanları için "İstifa edilecek...et", Eğitimde öğrenciler için "TEOG kalkacak...kalksın", Ekonomide "MTV inecek...insin", Siyasette "Genel Başkanlığa aday olanlar ihraç edilecek...edilsin", iktidarla "Cumhur ittifakı kurulacak...kurulsun", Barolar Birliğinde "Türk ve Türkiyeli kavramları kaldırılacak...kaldırılsın!"

Siyaset oligarkları halkı robot gibi davranmaya zorluyor.

Bahçeli neden itiraz eder!

Bahçeli, kendisine oy veren vatandaşların referandumda evet demesini sorgulaması üzerine "size ne...size mi soracaktım" diyen bir zattır. O, kendisine oy veren vatandaşlara robot muamelesi yaparken, adamlar tutmuş robotlara vatandaşlık veriyor işte o bunu hazmedemiyor.

Dahası robot tasarımcısı, 'Robotların önümüzdeki 5-10 yıl içinde tamamen bilince sahip olabileceğini' söylüyor. Bilinçsizliğin, idraksizliğin, otomat gibi davranmanın kültür haline geldiği yerde bilinç en büyük tehlikedir. Sonuçta burası "Aklını kullanma" diyen şeyh, "iş yerine girerken ruhunu vestiyere bırak" diyen patron, "bize görüşlerin değil parmakların lazım" diyen siyasetçi, "itaat et rahat et" diyen iktidarlar tarafından yönetilen bir ülkedir. Robotun bile bilinç sahibi olmasından elbette malum zevat şikâyetçi olur.

Türkiye'de insanları robota çeviren bir düzen revaçtadır. Hâlbuki adam robota insan fonksiyonları yüklemektedir. Zatı devletlerin arzu ettiği insan tipi; konuşmayan, itiraz etmeyen, şahsiyetsiz, kimliksiz, utanılacak kadar yumuşak başlı fiziki özelliklerinden başka insani özelliği kalmamış kişidir.   

İtiraza hele hele muhalefete kelimelerde bile karşı olan Bahçeli'nin her şeyi sorgulayan robottan şikâyetçi olması doğaldır. Vatandaşların robotlaştırıldığı yerde robotlara vatandaşlık fonksiyonu yüklenmesini bu nedenle doğru bulmuyor!

Yazarın Diğer Yazıları