SMS’de yasaya uyan yok

1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren izinsiz SMS gönderilmesi yasa gereği yasaklandı.
Her gün günde en az 20 tane kısa mesaj alan biri olarak o kadar sevindim ki! Çünkü hayatım boyunca hiç bir alışverişimin olmadığı hatta adını bile ilk kez duyduğum yerlerden gelen SMS’leri bir türlü engelleyemiyordum. 
Akıllı telefonuma bile onlarca program yükledim ama bunu başaramadım. 
Yani akıllı telefon bile bu mesajlarla baş edemedi.
Sonunda yasa çıktı ve 1 Mayıs’tan itibaren kurtulduğumu zannederken meğerse yanılmışım. 
Kendimi, insanların yasalara sıkı sıkı bağlı olduğu bir ülkede yaşadığımı sanmışım meğer. Yasa yürürlüğe gireli tam 23 gün oldu ve bu konuda şikâyetler bitmek bilmiyor.
Demek ki bu ülkede yasaları takan yok! 
İşin bir başka komik yanı ise gelen SMS’nin altında  “bu mesajı bir daha almak istemiyorsanız ....” dört rakamlı bir numara veriliyor ve buraya mesaj atmanız isteniyor.
Birincisi bu yasada bu da yasak. İnsanlar bu listeden çıkmak için bir de SMS ücreti ödüyor. 
İkincisi bazı kötü niyetli kişilerin ahlaksız vurgununa da neden oluyor. GSM operatörleri tarafından ticari amaç olarak verilen 4 rakamlı numaralar ayrı fiyattan ücretlendiriliyor. 1 liradan tutun da 5 liraya kadar değişik ücretler alınıyor. 
TİB’in bu GSM şirketlerinin önüne gelene kullandırdığı ticari 4 rakamlı SMS numaraları yasaklanmalı. Çünkü GSM şirketleri uyanıklık edip bunu paketlere dahil etmiyorlar. Yani bankaların kampanyaları için evet yazıp yolladığınız SMS için ayrıca ücret ödeniyor. Bu konu cep telefonu kullanan binlerce kişinin mağduriyetine ve kötü niyetli insanların ise vurgununa neden oluyor.
Ölüyü gömüp bir ayağını dışarıda bırakmak
Çıkartılan bir yasa neden bu kadar suistimal ediliyor?
Bunun bana göre tek bir nedeni var o da; yasa yapıcıların işini ciddi yapmaması. Yani eski tabirle ’ölüyü gömüyorlar ama bir ayağını dışarıda bırakıyorlar.’İşte bizim yasa yapıcılarının işleri de böyle. Madem böyle bir yasa çıkartıyorsun o halde bunun nasıl işleyeceği, suistimallerin ortadan kaldırılması için de tamamlayıcı maddeler ilave edilmeliydi. 
Sonuç olarak yarım yamalak bir yasa ve binlerce kişi tarafından delik deşik edilen bir uygulama. En önemlisi birilerinin vurgununa neden olmak.
850’li numaralar
Türkiye’de bir kaç yıl önce sabit telefon tekeli de kaldırıldı. Bunu henüz kimse bilmiyor. Ancak tıpkı cep telefonu gibi ev telefonlarınızı da istediğiniz operatöre taşıyabiliyorsunuz. Bu konuda ruhsatı bulunan çok sayıda şirket var. Yasa bu şirketlere aynı zamanda sanal numara dağıtma hakkı da veriyor. 850’li olarak verilen coğrafi sınır olmayan yani bir bölgeye ait olmayan numara uygulaması çok iyi bir sistem. Ancak kötü niyetli insanlar maalesef bunu da mahvetti. İlk olarak bankalar, Telekom tekelinden kurtularak 444’lü numaraları bırakıp, her yerde santral kurma anlamına gelen 850’li numara aldılar. Bunun bankalar için en önemli faydası, Türkiye’nin her bölgesinde çok az bir masrafla sanal çağrı merkezi oluşturmaktı. Ancak bu numarayı hemen arkasından bazı dolandırıcılar da aldı ve bazı gazetelerde bu numaralarla ilgili asılsız haberler çıktı. 
“Bu numarayı açarsanız yanarsınız” gibi şehir efsaneleri bir anda Türkiye’nin en yüksek tirajlı gazetelerin internet sitelerinde bilinçsizce haber oldu. Şimdi millet, korkusundan bankaların bile telefonunu açmaz oldu.
Böylece çok doğru bir proje ölmüş oldu.

Yazarın Diğer Yazıları