Soda ile maden suyu aynı şey mi? Arasındaki fark nedir, nasıl ayırt edilir?

Soda ile maden suyu aynı şey mi? Arasındaki fark nedir, nasıl ayırt edilir?
Soda ile maden suyu aynı şey mi sorusunun cevabı her daim merak edilmektedir. Birçok kişi tarafından karıştırılan soda ile maden suyu arasındaki fark oldukça önem arz eder. Peki, Soda ile maden suyu arasındaki fark nedir?

Doğal bir mineral ve vitamin deposu olan maden suyu, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Maden suyu, jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından kuyu açılarak ya da kaynaktan doldurularak elde edilen su olarak bilinmektedir. Maden suyu çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm''den daha az olmayan sulara denir.

Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler. Özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeleyen maden suyu, içerisinde bulunan mineraller, organizmanın biyokimyasal reaksiyonlarına doğrudan etki eder.

Maden Suyu Nedir?

Maden suyu içerisinde çözülmüş mineral sıvıları bulunduran elementlerden oluşan bir içecektir.

Soda Nedir?

Soda, içilebilir nitelikteki herhangi bir suya karbonhidrat eklendiğinde elde edilir. Maden suyunun minerali çok zengin iken soda mineral içermemektedir.

Soda ile Maden Suyu Arasındaki Fark Nedir?

- Mineralli su olan maden suyu, yerkabuğunun farklı derinliklerinde doğal olarak oluşan, geçmiş olduğu farklı jeolojik katmanlardan bünyesine aldığı minerallerle zenginleşen yer altı sularıdır. 

- Soda ise içilebilir nitelikte olan herhangi bir suya karbondioksit ilave edilmesi ile elde edilen yapay bir içecektir.

- Soda ile maden suyunun en önemli farkı; maden suyunun içeriğinde bulunan birçok mineralle vücudun ihtiyaç duyduğu mineraller karşılanabilmektedir.

- Maden suyu bu özelliği ile besleyici bir içecektir. Sodanın ise böyle bir fonksiyonelliği bulunmamaktadır.

- Maden suyu diye satılan soda içerdiği azla bikarbonat neden ile yemek sırasında ve hemen sonrası içildiğinde mide ast dengesini bozarak sindirimi geciktirebilir.

- Uzmanların yaptığı açıklamalara göre maden suyu ve sodanın her ne kadar mideyi rahatlama özelliği varsa sodanın bundan başka hiçbir işlevi yoktur.