Soğuk havalar eklem ağrılarını tetikliyor

Soğuk havalar eklem ağrılarını tetikliyor
İş, trafik ya da günlük hayatımızı kolaylaştıran bu kadar icat çıkmışken spor mu yapılır’demeyin. Özellikle eklemlerinize daha fazla özen gösterin. Gençlerde olduğu kadar kilo sorunu olanlarda ve yaşlılarda da görülebilen eklem ağrıları sizin de sağlığınızı tehdit etmesin.

 Soğuk havaların eklem ağrılarını tetiklediğini belirten Medical Park Fatih Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Taner Aksu, tek parça ve kalın giyinmek yerine üst üste kıyafetler giyinin uyarısında bulundu. Aksu; “Eskiden oldukça fazla eklem hareketi yapan insanlık, artık hayata düğmeler ya da ekranlarla komut veriyor. Ama sağlıklı yaşlanmak için spor da yapmak gerekiyor. Özellikle 300’den fazla çalışıp duran eklemlerimize daha fazla özen göstermeliyiz. Eklem içinde en çok sorun yaşadığımız kıkırdak, gerçek anlamda en çok yükü taşıyan yapıdır. Ama kaslar da zayıf ise olacaklar daha da vahim olabiliyor. Kıkırdak dokusu kullanılmadığında daha hızlı yok oluyor. Süngere benzeyen kıkırdak dokusu biz hareket edince sıkışıp içindeki suyu eklem boşluğuna verirken, yükü kaldırdığımızda da eklem sıvısını içine çekerek beslenir. Az ya da çok yük, kıkırdakta bozulma anlamına geliyor. Bel, diz, omuz, ayak bileği ya da parmak olması durumu değiştirmiyor. Bunun üzerine ilerleyen yaşlarda görülen kemik erimesi de eklendiğinde durum daha ciddileşiyor” dedi.

AĞRI KESİCİLER KIKIRDAĞA
ZARAR VEREBİLİR
Dr. Taner Aksu, “Zaman zaman yaşanan, özellikle merdiven ve yokuş inip çıkarken hissedilen, diz ve kalça ağrı ya da sızılarını ciddiye almak gerekiyor. Eklemlerde takılma, boşalma ve zayıflık hisleri seyrek görülse de çok önemlidir. Erken dönemde uygulanacak tedavi ve önlemlerin her zaman daha kolay ve daha az maliyetli olduğunu unutmayın. Öte yandan doktora gitmeden bilinçsizce kullanılan ağrı kesicilerin çoğunun sigara gibi doğrudan bu kıkırdak dokusuna zarar verebildiğini unutmayın. Kendini çok yavaş ve zor yenileyen bir yapısı olan kıkırdakta daha fazla soruna yol açmamak için mutlaka doktora başvurun” diye belirtti.