Soğuk havalarda yüz felcine karşı kendinizi koruyun

Soğuk havalarda yüz felcine karşı kendinizi koruyun
Memorial Kayseri Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Murat Koç, yüz felcinin nedenleri ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Yüz felcinin her yaşta görülebileceğini anlatan Dr. Murat Koç, “Her yaştan ve cinsiyetten insanların yüz felcine yakalanma riski bulunurken, özellikle soğuk ve rüzgârlı havalar bu hastalığa zemin hazırlamaktadır. Yüz felci, kulak arkasındaki kemiğin içinden geçen yüz sinirinin etrafında ödem veya enflamasyon olması sonucunda oluşmaktadır. Yüz felci geçirenlerin yüzündeki kaslar çalışamaz hale gelir ve hastalık, kulak arkasında ağrı ve uğultu şeklinde kendini gösterir. Yüz felci herkeste aynı belirtileri vermez. Yüz felcini hafif derecede geçirenlerde mimik ve kaslarda hareketsizlik ortaya çıkar. Yüz felcinin oluştuğu alana yakın gözünü kapatamayan hastanın dudağı sağlam tarafa kaymakta, hasta ıslık çalmakta zorlanmaktadır. Yüz felci olan bölgede, dilin yarısında tat duyusu kaybolurken, hastalığın daha ağır seyrettiği durumlarda; yeme ve içmede zorlanma, konuşmada bozukluk, aşırı sese duyarlı olma, gözyaşında ve tükürük salgısında belirgin derecede artış görülmektedir.”
Dr. Murat Koç, “Yüz felci bazen kulak-boğaz enfeksiyonlarından hemen sonra da ortaya çıkmaktadır. Soğuk, kulağın arkasındaki kemiğin içinde ödem yani sıvı birikmesine ve iltihaplanmaya neden olmaktadır. Özellikle şiddetli kulak ağrısı yüz felcinin habercisi olabilir. Sadece yüz bölgesinin değil, kulağın arkasındaki kemiğin de korunması yüz felci riskini azaltır. Soğuk havalarda kalın giyinerek, kaşkol veya eldiven takarak beden korunabilirken, yüz bölgesi için bu durum daha farklıdır. Yüz bölgesi direk olarak havayla temas ettiğinden dışarıdan gelen herhangi bir müdahaleye karşı daha hassastır. Bu nedenle yüz felci en çok soğuk havayı sever ve kendini iyi koruyamayan kişileri seçer.”  “Kış aylarında soğuğun fazla hissedildiği saatlerde dışarıya mümkün olduğunca çıkmamak gerekir” diyen Dr. Koç, “Yüzün direk olarak rüzgar veya cereyanda kalmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca banyo sonrası hemen dışarı çıkılmamalıdır. Özellikle saçlar ıslak bırakılmamalı ve iyice kuruduğundan emin olunduktan sonra sokağa çıkılabilir. Aşırı soğuk hava ve rüzgardan korunabilmek için kar maskesi, bere gibi aksesuarlar kullanılmalı ya da kapüşonlu montlar tercih edilmelidir.” dedi.