Sökülen zeytinlikler için suç duyurusu

Sökülen zeytinlikler için suç duyurusu
Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, Soma’da kurulacak termik santral sahasında bulunan zeytin ağaçlarının gece kepçeyle sökülmesine tepki gösterdi.

Manisa’nın Soma ilçesinde kurulacak termik santral sahasında bulunan zeytin ağaçlarının sökülmeye başlanması üzerine harekete geçen uluslararası çevre örgütü Greenpeace, suç duyurusunda bulunacak. Greenpeace adına açıklama yapan avukat Deniz Bayram, zeytinliklerin acele kamulaştırılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, bu konudaki Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptali için Danıştay’a dava açtıklarını belirtti. Santrali kuracak firmanın, yargı kararını beklemeden söz konusu sahada zeytin ağaçlarının gece yarısı sökümüne başladığını öğrendiklerini ifade eden Bayram, şunları söyledi: “Gördük ki, dozerler zeytinlik alanlarına girmiş ve zeytin ağaçlarını ezmeye başlamışlar. Ne yazık ki, 17-20 yaşlarındaki 13 zeytin ağacının kepçeyle yerlerinden söküldüğünü ve ezilmiş olduğunu gördük. Buna ilişkin gerekli tutanakları tuttuk. Bizler Greenpeace olarak hukuka aykırı teşkil eden bu eyleme karşı suç duyurunda bulunacağız.” 

İnsan sağlığını etkiliyor 
İzmir ve Manisa’da 8 yeni termik santralin planlandığını, daha fazla termik santralin yapılmaması gerektiğini ve özellikle de Ailağa’da kaygı verici bir durumun söz konusu olduğunu savunan Greenpeace İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan “Sağlık Bakanlığı’nı da harekete geçmeye çağırıyoruz. Termik santraller sadece çevreyi değil insan sağlığını da olumsuz etkiliyor” diye konuştu. Greenpeace’in ünlü gemisi “Rainbow Warrior” Türkiye turu kapsamında son durak olan İzmir Limanı’na demirledi. 55 metrelik direkleri ve bin 288 metrelik yelkenleri sayesinde motor çalıştırmadan yol alabilen gemiye “Kömür Varsa Sağlık Yok” yazılı dev bir pankart asıldı.