Solcu gençlere idam cezası veren hakim Memleket Partisi listelerinde

Solcu gençlere idam cezası veren hakim Memleket Partisi listelerinde
12 Eylül döneminde Devrimci Yol davasında onlarca sanığa defalarca kez idam ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren hakim Mehmet Berber’in, Memleket Partisi’nden Ankara 2. bölge ikinci sıradan aday gösterildiği ortaya çıktı.

14 Mayıs seçimleri için milletvekili aday listelerine kesinlik kazandıran siyasi partiler arasındaki aday tartışmaları, Memleket Partisi Ankara adayının “geçmişinin” gündeme gelmesinin ardından yeniden hareketlilik kazandı.

Birgün Gazetesi’nde yer alan habere göre, Millet İttifakı kontenjanından eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in CHP listelerinden aday olarak gösterilmesini sert sözlerle eleştiren Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin, devrimcilere idam cezası yağdıran ağır ceza hakimini aday yaptığı ortaya çıktı.

Ergin’in CHP listelerinden aday olarak gösterilmesi tartışmalarının ardından konuşan İnce, “Bu Suriyelileri başımıza Davutoğlu bela etmedi mi? Onlarla mı kurtaracak şimdi? Bu kardeşiniz Silivri zindanlarının önünde bu ülkenin ordusunu savunurken Sadullah Ergin Adalet Bakanı idi. Hem de nereye koymuşlar, Çankaya'ya. Utanmazlıkta zirve yapmışlar” ifadelerini kullanmıştı.

devrimcilere-idam-cezasi-veren-hakim-memleket-partisi-listelerinde-yenicag.jpg

İDAM YAĞDIRDI

İnce’nin aday olarak gösterdiği tartışmalı isim Mehmet Berber. Berber, Ankara İkinci Bölge, ikinci sıradan aday olarak gösterildi. Daha önce Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görevli olan Berber, 12 Eylül döneminde Devrimci Yol davasında onlarca sanığa defalarca kez idam ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları verdi. Berber kariyeri boyunca çok sayıda 18 yaşından küçük devrimciye de neredeyse yaşları kadar cezalar verdi.

devrimcilere-idam-cezasi-veren-hakim-memleket-partisi-listelerinde-yenicag1.jpg

İDAM CEZASI ALAN AKÇAM’DAN TEPKİ

Devrimci Yol davasında Berber’in idam cezası verdiği isimler arasında yer alan Cahit Akçam, adaylığı BirGün’e değerlendirdi. Akçam, “Seçilip seçilemeyeceği hiç önemli değil. Önemli olan böyle bir insanın aday olarak gösterilmesidir. İttifakın dayattığı bir adaylık da değil, Sadullah Ergin gibi. O parti tarafından bilinçli olarak tercih edildi” dedi.

devrimcilere-idam-cezasi-veren-hakim-memleket-partisi-listelerinde-yenicag3.jpg

“ADAYLIĞI UTANÇ SEBEBİ”

“Berber, 12 Eylül mahkemelerinin vermekten imtina ettiği kararları verdi. Onların bile az cezalar verdiği sanıklara idam cezası verdi” diyen Akçam, Berber’in kararlarını şu sözlerle anlattı:

“İdam cezasının kaldırılmasına ramak kala bile bu cezaları yağdıran bir kişidir kendisi. Sanıklar ve avukatlarının uyarılarına uygun olarak dosyalar Yargıtay’a gittiğinde, dosyanın kapağını bile açılmadan iade ediliyordu zaten. Berber, 12 Eylül mahkemelerine rahmet okutacak şiddet sever yanını bu koşullarda da devam ettirdi ve mahkemede önemli evrakların kaybolduğunu bildirmemize rağmen bu kez müebbet hapis cezaları verdi. O cezalar da zaten zaman aşımı sınırındaydı. Bu isim, 12 Eylül’ü sürdürme konusunda özel bir misyon üstlenmiştir. Hukuk dışılık örneği ile tarihe geçmiştir. Bu gibi insanların merkez sol olma iddiasında olan bir partide aday olarak gösterilmesi, o parti adına da büyük bir utanç sebebidir.”

İlgili Haberler