Somon balığına rakip çıktı: Omega-3’te Somon balığını solladı

Somon balığına rakip çıktı: Omega-3’te Somon balığını solladı
Tüm dünyada fonksiyonel besin olarak tüketilmeye başlanan birçok besin arasında yer alan chia tohumu, Omega-3’te Somon balığını sollaması bakımından dikkatleri üzerine çekti.

Tüm dünyada fonksiyonel besin olarak tüketilmeye başlanan birçok besin arasında chia tohumu da yer almaktadır. Tropikal iklimde yetişen bu tohumun en dikkat çekici özelliği içerdiği yüksek omega 3 yağ asitleri, yüksek antioksidan, protein, kalsiyum ve yüksek life sahip olmasıdır. Nötr bir tadı olmasından dolayı her besin grubuyla rahatlıkla tüketilebilir. Kalorisi düşük, besin içeriği ile çok zengindir.

SOMON BALIĞINDAN DAHA FAZLA OMEGA İÇERİR

Vücutta üretilemeyen dışardan besinlerle aldığımız esansiyel yağ asitlerinden olan alfa-linolenik asit (ALA) içeriği yüksektir. İçerisindeki esansiyel yağ asiti içeriği ile kolesterol düşürücüdür (LDL, total kolesterol, trigliserid). İçerisindeki omega 3 ‘denile kalp damar sağlığını korur. Somon balığından daha fazla omega 3 içermektedir. Antioksidan içeriği yüksektir. Kalsiyum, mangan, fosfor ve B grubu vitaminlerden zengindir. Kaliteli bitkisel protein içerdiğinden vücutta emilimi ve kullanımı yüksektir.

TOKLUK YARATIR, İŞTAHI BASKILAR

Su ile birleştiğinde suyu emerek jelimsi bir yapı kazanarak puding kıvamı alır. Bu şekilde midede uzun süre kalarak tokluk yaratır, iştahı baskılar. Lif içeriği çok yüksek olduğu için sindirimi yavaştır.

Bu yüzden diyabet ve insülin direnci bulunan bireylerde kaliteli karbonhidrat kaynağı olarak kullanılabilir. Besin alerjisi ve intoleransı olan kişilerde glüten içermediği için rahatlıkla kullanılabilir. 1 yemek kaşığı chia tohumu 50 kcal, ,1,5 gram protein, 4 gram karbonhidrat ve 4 gram lif bulunmaktadır.

CHIA TOHUMU FAYDALARI

Yaşlanmayı geciktirir

Cilt sağlığını korur

Sindirim sağlığını korur

Kalp sağlığını korur

Diyabet tedavisinde kullanılabilir

Enerji arttırır

Diş sağlığını korur

Metabolizma düzenleyicidir

Kemik sağlığını korur

Kanserle savaşır

Kilo vermeye yardımcıdır

Veganlar için protein kaynağıdır

Hamilelikte kullanılabilir

Süt yerine tüketilebilir

Gluten içermez