‘Son 45 yılın en düşük enflasyonunu görebiliriz’

‘Son 45 yılın en düşük  enflasyonunu görebiliriz’
MB Başkanı’na göre; faiz indirim süreci boyunca temkinli yaklaşım korunursa, Türkiye’nin 2015 sonunda, 1970 yılından bu yana en düşük yıl sonu enflasyonunu görmesi mümkün

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 2015 yılında enflasyonun, 1970 yılından bu yana en düşük enflasyonu olabileceğini söyledi. Faiz indirimi sürecini Ocak ayı itibarı ile başlattıklarını belirten Erdem Başçı, “İndirim süreci boyunca temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük yıl sonu enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor” dedi. Başkan Erdem Başçı, enflasyonun 2015 sonunda, orta noktası yüzde 5,5 olmak üzere yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, 2016 yılında ise orta noktası yüzde 5 olmak üzere yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini bildirdi.

Tahminlerini açıkladı
Orta vadeli tahminlerini oluştururken, enflasyon görünümünde sağlanan iyileşmenin kalıcı olması için temkinli bir yaklaşım sergileyeceklerini dile getiren Erdem Başçı, getiri eğrisini yataya yakın tutarak para politikasındaki sıkı duruşu sürdürecekleri bir çerçeveyi esas aldıklarını bildirdi.
Alınan makro ihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının geldiği makul seviyelerde istikrar kazanacağı bir çerçeveyi esas aldıklarını da belirten Başçı, şunları kaydetti: “Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda yüzde 4,1 ile yüzde 6,9 aralığında, orta noktası yüzde 5,5, 2016 yılı sonunda ise yüzde 3,2 ile yüzde 6,8 aralığında, orta noktası yüzde 5 gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.” 

Siyasetçilere cevap
Erdem Başçı, bir gazetecinin siyasilerin Merkez Bankası’na yönelik eleştirilerine ilişkin sorusu üzerine, “Faiz indirimlerinde görerek ilerlememiz gerekiyor. Enflasyonu görelim ondan sonra adım atalım” dedi. Cumhurbaşkanı’ndan randevu isteyip istemediklerinin sorulması üzerine Başçı, “Hayır, oradan herhangi bir davet gelirse elbette... Biz randevu istemeye hazırız, burada sizin aracılığınızla hemen isteyelim istiyorsanız. Orada her zaman brifing vermeye hazırız, herhangi bir çekincemiz yok” diye konuştu. Başçı, bir başka soru üzerine,  “Ocak enflasyonu 1 puandan fazla düştü diyelim, öngörülenden çok fazla düştü. Şu anda 8,17; ‘7,17’nin altına düştü’diyelim. Gerçekleşti, açıklandı, herkes gördü, kani oldu. Çekirdeğe baktık iyi. 4 Şubat’ta dahi oturup parametreleri değerlendirebiliriz. Reel faiz çok yüksek kaldı, mesela fonlama faizi, onu enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24’ünde yapacağımız işi 4’ünde yapmış olabiliriz. Böyle bir esnekliğimiz de var” dedi.