Son 5 yılda bin 754 işçi öldü, bin 940 işçi sakat kaldı

Son 5 yılda bin 754 işçi öldü, bin 940 işçi sakat kaldı
CHP’li Veli Ağbaba, “İnşaatlarda son 5 yılda 35 bin iş kazası yaşandı. 1754 işçi öldü, 1940 işçi sakatlandı. Türkiye,inşaat işçi ölümlerinde Avrupa’nın 3 katı” dedi.

İstanbul’daki yeni havalimanında işçilerin yaşadıkları sorunlar gündemde sıcaklığını korurken, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba, Türkiye’de inşaat işçileriyle ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. CHP’li Veli Ağbaba, “İnşaatlarda son 5 yılda 35 bin iş kazası yaşandı.   1754 işçi öldü, 1940 işçi sakatlandı. Türkiye,inşaat işçi ölümlerinde Avrupa’nın 3 katı”dedi.

CHP’li Ağbaba’nın inşaat işçilerinin güncel sorunları üzerine bir rapor hazırladı. Veli Ağbaba’nın hazırladığı inşaat işçiliği raporu şu şekilde;

“2 MİLYON İNŞAAT İŞÇİSİ VAR

Türkiye’de inşaat sektörü emek-yoğun bir sektördür. AKP iktidarının 16 yıl boyunca sermaye birikimi adına stratejik tercihlerinin önemli bir kısmı inşaat sektörüne göre düzenlemiş ve bu sektör birikim sürecinin tanımlayıcı öğesi durumuna gelmiştir. Sektör bu alanda tercihini emeğin ucuz ve güvencesiz bir şekilde yönetilmesini öncelikle tercih etmiştir.

3.Havalimanı inşaatında meydana gelen gösterilerin temel nedeni inşaat sektöründe ki çalışma yaşamının güvencesiz ve sağlıksız koşullarda yönetilmesinden kaynaklanmaktadır. 3. Havalimanı öznelinde Türkiye genelinde inşaat sektöründe çalışma hayatı hemen her yerde aynı şekildedir. İşçi sağlığı ve güvenliği, taşeron çalıştırma, düşük ücretler, sendikasızlaştırma politikaları en nihayetinde ülkemizde sayısı 2 milyona yaklaşan inşaat işçilerinin temel sorunlar arasında yer almaktadır.

ÇADIRDA YANAN 11 İŞÇİ, ASANSÖR BOŞLUĞUNA DÜŞEN 10 İŞÇİ…

İşçi Sağlığı ve Güvenliği verilerine göre Türkiye’de yaşanan ölümlü iş kazalarının işkollarına dağılımı incelendiğinde ‘’İnşaat’’ sektörü ön plana çıkmaktadır.

Buna göre;

·    2015-2018 yılları arasında yaşanan işçi ölümlerinin iş kollarına göre oranı incelendiğinde inşaat sektörü yüzde 20 ile 22 arasında yer almaktadır.

·    İnşaat sektöründe son 5 yılda toplam 35 bin iş kazası gerçekleşirken, bu kazalar neticesinde 1754 işçi öldü, 1940 işçi sakat kalmıştır.

·    İnşaat sektöründe her yıl ortalama 70 ile 90 bin kişi meslek hastalığına yakalanma tehlikesi ile karşı karşıyadır.

·    İşçi ölümlerinde AB ülkeleri arasında birinci sırada yer alan ülkemiz de inşaat iş kolunda çalışırken yaşamını yitiren işçi sayısı AB ülkelerine oranla yaklaşık 3 kat daha fazladır.

·    2018 Ağustos verilerine göre en az 180 işçinin iş yerlerinde yaşamını yitirdiği ülkemizde, inşaat iş kolu ölümlü kazaların en çok yaşandığı iş kolu olarak göze çarpmaktadır.

·    İstanbul Esenyurt’da 11 işçinin kaldıkları çadırda yanarak yaşamını yitirmesi, Torunlar Center’da asansör kazası sonucu 10 işçinin yaşamını yitirmesi gibi öznel örnekler, ülkemiz de inşaat işçilerinin çalışma alanları olan şantiyelerde iş güvenliğinin ihmal edilmesinden kaynaklanmaktadır.

·    Her gün ortalama 3 ile 5 işçinin iş yerlerinde yaşanan kazalar neticesinde hayatını kaybettiği ülkemizde, inşaatlar da yaşanan ölümlü iş kazaları neredeyse bu sayının yarısına tekabül etmektedir.