Son dakika... Man Adası davalarını Kemal Kılıçdaroğlu kazandı

Son dakika... Man Adası davalarını Kemal Kılıçdaroğlu kazandı
Tazminat kararına hükmedilen Man Adası davaları Yargıtay tarafından bozuldu. İşte ayrıntılar...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu''nun avukatı Celal Çelik, daha önce tazminat kararına hükmedilen Man Adası davalarının Yargıtay tarafından bozulduğunu duyurdu. Çelik,  "Man Adası davalarında da Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu haklı çıktı ve kazandık" dedi.

İşte Çelik''in konuyla ilgili kişisel twitter adresinden yaptığı paylaşım;

"Bu kez Yargıtay, Erdoğan''a ders verdi!

MAN Adası davalarında da Genel Başkan 
@kilicdarogluk
 haklı çıktı ve kazandık!

Suç işleyen sözde hakimlerce (3 davada) verilen yüzbinlerce TL''lik kararlar Yargıtay tarafından bozuldu!

Kazanmaya ve ders vermeye devam edeceğiz!

Sözümüz söz!"

Çelik''in ardından Kılıçdaroğlu da bir paylaşımda bulundu.

Kılıçdaroğlu, "Kanmayın Saraydaki şahsın davalarla yaptığı algılara. Hepsini kaybediyor birer birer..." diye yazdı.

Yargıtay, bozma kararında şu ifadeleri kullandı:

"Uluslararası ticaret gereği doviz cinsinden gelen para önce yurt dışı (Amerikan) bankalarına gider sonra yurt içindeki banka hesaplarına girer. (swift belgeleri), (davalının temyiz incelemesi yapılan diğer dosyada dava konusu televizyon konuşmasında belirttiği gibi) A.İ.H.M içtihatlarında görüldüğü gibi "ciddi bir iddia" ispatlanmalıdır. Oysa ortada ispatlanmamış ciddi bir iddia vardır. Somut olayda yargılama sırasında ileri sürülen iddianın ispatlanması için bir takım delil toplanması istenmiş ancak bu talepler elde olan belgelerden başka sonuca götürmeyecektir. O halde davalı tarafından gösterilen belgeler "yeterli olgusal" dayanak olarak kabul edilemez. A.İ.H.M siyasiler için oluşturduğu içtihadında siyasilerin ağır eleştirilerde (inciticide olsa) hoşgörülü olmaları belirtilmiş olmasına rağmen sivil kişiler yönünden ise bu alanı daraltmıştır. Mahkeme siyasiler yönünden bu kararları verirken örnek kararlara bakıldığında siyasiler yönünden bir "yargılama" söz konusu olduğunda bu yargılama konusunda yapılan incitici sözlerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu içtihat edilmiştir.

Yine Kılıçdaroğlu Türkiye Devasında A.İ.H.M. İçtihadına uygun olarak "Deniz Feneri", "HES","34 sivilin öldürülmesi" olaylarının dava konusu olduğunu kamu oyuna mal olmuş olgusal dayağı olan bu olayların siyasi olarak eleştiri konusu yapılabileceğinden başvurucunun talebi kabul edilmiştir.

Esasın söz konusu davaya konu açıklamalar Recep Tayyip Erdoğan''ın Başbakan olduğu döneme aittir. Eldeki davaya emsal teşkil etmeyecektir. Açıklanan bu maddi ve hukuksal belirlemelere göre, davalı tarafından yapılan suçlamaların ciddi olduğu olgusal bir dayanağının olmadığı bu ve diğer nedenlerle davalının ifade özgürlüğü sınırlarını aştığından BAM kararının onanması gerekirken sayın çoğunluğun yazılı gerekçe ile kararın Bozulması yönündeki görüşüne katılmıyoruz."

NE OLMUŞTU;

Kılıçdaroğlu''nun 5 Aralık 2017''de Man Adası konuşmasında Erdoğan ve yakınlarına yönelik Man Adaları’nda kurulu bir şirkete para transferi gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan mahkemeye başvurarak 1 milyon 500 bin TL değerinde manevi tazminat davası açmıştı. 

Anadolu 20’inci Asliye Hukuk Mahkemesi, 18 Temmuz 2018 tarihinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesine toplamda 359 bin TL manevi tazminat ödemesine hükmetmişti. İstinaf Mahkemesi’nin ‘usulen bozma’ kararının ardından dosya yeniden yerel mahkemeye gönderilmişti. 

Daha önce de 197 bin lira ceza

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 28 Kasım 2017 tarihinde yaptığı grup toplantısındaki iddiaları nedeniyle de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yakınlarına toplamda 197 bin lira manevi tazminat ödemesine karar verilmişti. 

İlgili Haberler