Sönmezateş: "Rus jetini FETÖ'cüler düşürmedi"

Sönmezateş: "Rus jetini FETÖ'cüler düşürmedi"
FETÖ darbe girişimine ilişkin Çatı Davasında ifade veren eski General Sönmezateş, ifadesinde çarpıcı iddialarda bulundu. Sönmezateş, Rus jetini FETÖ'cülerin düşürmediğini, Hava Kuvvetleri'ndeki bir generalin emriyle düşürüldüğünü iddia etti.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Duruşmada savunmasını yapan Sönmezateş, 14-15 ve 16 Temmuz 2016'da Ankara'da bulunmadığını belirterek, "Normal bir sivil vatandaş Ankara'da olup biteni benden daha çok biliyor. İlk defa birçok şeyi bu salonda öğrenme fırsatı buldum." dedi.

Marmaris'teki olaya katılan ekibin başında yer aldığını ifade eden Sönmezateş, şöyle devam etti:

"O günden bugüne emir komuta zinciri içerisinde olduğuna inandırıldığım bir işin içerisinde yer aldım. Bana verilen emir neyse onu uyguladım. Bana verilen emir 'Cumhurbaşkanı'nın Marmaris'ten alındıktan sonra Ankara'ya kadar emniyetle getirilmesi' idi. 4 saat boyunca Çiğli Üssü'nde bekletildik. Bizim Çiğli Üssü'nden kalkışımız gece saat 02.25 civarıdır. Cumhurbaşkanımız Marmaris'ten saat 00.30 civarında ayrıldı, saat 01.40 civarında Dalaman'dan uçağı kalkmıştır. Cumhurbaşkanı'nın İstanbul'da olduğunu bütün dünya bilirken, televizyonlar, internet bangır bangır bağırırken...

Biz tecritteyiz, kendi görevimize odaklanmışız. Verilen emir gereği biz Marmaris'e yönlendirildik. Birileri bizi 4 saat bekletti, bu birileri sivil değil, asker. Bunların kim olduğunun cevabını arıyorum, bu bekleten iradeyi. Arkamdaki insanlarla burada tanıştım, burada gördüm. Bu insanların hiçbirinden benden kıdemlilerden bu konuda emir almadım, bilgi vermedim, bilgi de almadım, bilgi paylaşmadım.

'Cumhurbaşkanını alma' emrini Semih Terzi generalden aldım. Söylediğim her şey doğrudur. Ne yazık ki ölmüştür, keşke ölmeseydi de kendisine sorabilseydik. Semih Terzi'nin bu işte tepe başı olduğunu düşünmüyorum, onun da mutlaka bir üssü vardı, onun da emir aldığı birileri vardı. Ama tahmin ediyorum. Ben bu görevi Semih Terzi'den aldım." 

Mahkeme Başkanı Oğuz Dik'in, "Görevi almasaydın, gitmeseydin. Ne samimiyetin var Terzi ile?" sorusu üzerine Sönmezateş, "Benim Zekai Aksakallı, Yaşar Güler, Semih Terzi ve Özel Kuvvetler'de ismini veremeyeceğim insanlarla güvene dayalı yakın ilişkim var. Anladığınız anlamda istihbarat yapmıyoruz, farklı bir istihbarat yapıyoruz. Benim Cumhurbaşkanı ile ilgili aldığım hiçbir istihbarat yok, görev var. Ben, Cumhurbaşkanı'nın alınmasını kabul ettim." dedi.

"DARBECİYİM DEMEDİM, İHTİLALE KATILDIM"

Sönmezateş, Semin Terzi'nin "darbe yapacağız" kelimesini kullanmadığını aktararak, "Semih Terzi, bizdeki jargonla bir ihtilal hazırlığı yapıldığını Çarşamba günü itibarıyla ima etti. Emir komuta zinciri içerisinde, şu anda komutanlarımız bunu kabul etmiyorlar, böyle bir şey olmadığını ifade ediyorlar. Ama benim bildiğim, o günkü anlayışla Genelkurmay Birinci Başkanı ve sıralı komuta kademesinin bilgisiyle bir ihtilal yapıldığını düşündüm. Ben görevi kabul ediyorum, stratejik olarak onlar düşünür, ben bir askerim. Ben 'darbeciyim' demedim, darbeye katıldım, ihtilale katıldım." ifadesini verdi.

Marmaris'te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kaldığı otele baskın yapan timin kendi timi olmadığını da ileri süren Sönmezateş, "Cumhurbaşkanımızın kıl payı kurtulduğu olaydaki asıl tim kim ya bu süreçte öğreneceğiz ya da tarihe bırakacağız." ifadelerini kullandı.

CESUR YÜREK POLEMİĞİ

Savunmasında, Mel Gibson'un yönetip başrolünü oynadığı "Cesur Yürek-Braveheart" filmi örneğini veren sanık Sönmezateş, filmde, İskoçya'nın özgürlüğü için savaşan William Wallace'ın Kralı ile konuştuğu sahneyi hatırlattı. Sönmezateş'in, "Ben şu anda aynı durumdayım" demesi üzerine Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Oğuz Dik, "Kralınız kim?" diye sordu.

Başkan Dik, "Onu şu an için Akıncı davasına saklayalım." diyen Sönmezateş'e "Siz William Wallace mısınız? O devleti kurtarıyordu, siz hükümeti devirmek için çalıştınız." dedi. 

Terör örgütü FETÖ üyesi hatta Okuyucu, Yazıcı, Menzilci, Nurcu olmadığını iddia eden sanık Sönmezateş, "Hiçbir imamın, hocanın gerçekten hiç kimsenin önünde diz çökmedim, el öpmedim." diye konuştu.

Sönmezateş, görev süresi boyunca Akın Öztürk ve Abidin Ünal'ı, FETÖ'cü personelle ilgili sürekli, her ay bilgilendirdiğini, bu kapsamda bine yakın kişinin ismini verdiğini ileri sürerek, "O insanlar şu an hala görevde, o gün FETÖ listesinde olanlar bugün terfi aldılar. Bu süreç yaşanmış, o gün Fetullahçı olanlar bugün görevlerine devam ediyorlarsa ben isim veremem. Ancak herkes çıkarsa isimlerini veririm." iddiasında bulundu. 

Sönmezateş, Yurtta Sulh Konseyi üyeleriyle darbeye hazırlık toplantılarına katılmadığını, kimseyle villada buluşmadığını ileri sürdü. 

RUS UÇAĞINI FETÖ'CÜLER DÜŞÜRMEDİ

Savunmasında, kamuoyunda, Rus uçağının FETÖ'cüler tarafından düşürüldüğünün söylendiğini hatırlatan Sönmezateş, "Rus uçağını FETÖ'cüler düşürmedi, Rus uçağını Hava Kuvvetlerindeki bir generalin emriyle düşürdüler. 22 dakikalık süreçtir. Komutan emretti, ismini söylemeyeceğim ve düşürdüler. Bu sır değil, hava kuvvetlerinde her generalin bildiği açıkça da söylediği bu iş olduktan sonra da o günkü Mehmet Şanver'e de emir veren, 'benim emrimle olacak her şey' diyen bir general var. Hava kuvvetlerinde çalışan bir generalin emriyle angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesi gerekiyordu, düşürdü. Angajman kuralları kapsamında hükümetin verdiği görevi yerine getirdiğini ifade ediyorum, kendisi de ifade etti." iddiasında bulundu.