Soruşturma başlamadı ama suçlular ilan edildi

Soruşturma başlamadı ama suçlular ilan edildi
Ukrayna’nın doğusunda düşürülen Malezya yolcu uçağına ilişkin hem Ukrayna hükümeti, hem de Rusya yanlısı ayrılıkçılar birbirini suçlarken, bir yandan da cesetlerin toplanması işlemi sürüyor

Malezya Havayolları’na ait MH-17 sefer sayılı yolcu uçağını Ukrayna’nın doğusunda kimin düşürdüğüne ilişkin belirsizlik sürerken, tartışmalar ve karşılıklı iddialar da devam ediyor. ABD önceki gün füzenin Rusya yanlısı ayrılıkçıların bölgesinden fırlatıldığını açıklamıştı. Önceki gün de Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, bir sosyal medya platformuna yüklenen ve ayrılıkçılara ait olduğu iddia edilen telefon görüşmelerinin dökümünü yayınladı. Nerede ve kimin dinlediği belli olmayan içerikler 3 görüşmeden oluşuyor. Konuşmaların tamamının Malezya uçağının düşürüldüğü 17 Temmuz saat 16.30’dan önce kaydedildiği belirtiliyor. Rusya cephesiyse, ortada gerçek anlamda herhangi bir kanıt olmadığını, kesin bir yargıya varmak için uçağın kara kutularının deşifre edilmesinin beklenmesi gerektiğini söylüyor. Rusya’nın Sesi’nde yer alan bir yorumda konuya ilişkin şu görüşlere yer verildi: “Gerçek kanıtlara gelince: Ukrayna yönetiminin elinde şimdilik pek az kanıt var. En önemli kanıt olarak gönüllü milislerin şu veya bu uçaklara açılan ateş konusunda yaptıkları ve Ukrayna özel servisleri tarafından banda alınan telefon konuşmalarına işaret ediliyor. Bilindiği gibi askeri eylemler sırasında ayaklananlar tarafından Ukrayna ordusuna ait 10’u aşkın uçak düşürüldü. Belki sözü geçen ses kayıtlarının konusu, Boeing uçağı değil de diğer savaş uçaklarıdır. Forenex fonoskopik araştırmalar Merkezi Genel Müdürü German Zubov’un söylediğine göre başkalarının konuşmalarından internete yerleştirilen parçalar hukuksal kanıt sayılmıyor. Yalnız soruşturma yapanlara sunulan tam ses kaydı, maddi kanıt olarak sayılıyor. Ukrayna tarafından böyle bir kanıt sunulmadı, şimdiye kadar.” 

Sayısız soru işareti
AGİT’in Ukrayna Özel İzleme Misyonu Sözcüsü Michael Bociurkiw, Ukrayna’da düşen Malezya uçağının kara kutusuyla ilgili belirsizliğin devam ettiğini söyledi. Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı’nın (AGİT) Özel Gözlem Misyonu temsilcileri, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinde düşen Malezya uçağının enkazında yaptıkları incelemenin ardından basın toplantısı düzenledi. Park Inn Otel’de yapılan toplantıda konuşan Sözcü Bociurkiw, kaza alanında 16 kişilik bir heyetin incelemelerde bulunduğunu söyledi. Araçlarının geçişine izin verilmediğini için kaza bölgesine yürüyerek ulaşmak zorunda kaldıklarını açıklayan Bociurkiw, bölgenin yeterli derecede güvenlik kordonuna alınmadığını, buna karşın bölgeye giden yollarda çok sayıda maskeli ve silahlı kişilerin nöbet tuttuğunu dile getirdi. Bugün ilk defa cesetlerin toplandığını gözlemlediklerini belirten Bociurkiw, yol üzerine dizilmiş 55 ceset torbası ve kaza yerinde bu cesetlere ait işaretli notları gördüklerini açıkladı. Tahminlerine göre olayın 10 kilometrelik bir alanda meydana geldiğini belirten Bociurkiw, kaza bölgesinde konuştukları bir köylünün kaza günü şahit olduğu korkunç manzarayı da kendilerine aktardığını ifade etti. İncelemede bulundukları sürenin kısalığı gözetildiğinde enkaza müdahale edilip edilmediğinin tespitinin zor olduğuna dikkati çeken Bociurkiw, ancak yolucuların kişisel eşyalarının karıştırıldığı ve enkazın parçalarının taşındığı yönünde kanaate vardıklarını paylaştı. Bölgede yaptıkları görüşmelerde isyancıların organize bir şekilde hareket etmedikleri izlenimini edindiklerini aktaran Bociurkiw, uçağın kara kutusunun akıbeti konusundaki soru işaretlerinin geçerliliğini koruduğuna dikkati çekti. 

Uzun zaman alacak
Cesetlerin çıkarılması sürecinin ne kadar süreceğiyle ilgili bir soruya, kaza alanında çok fazla kişinin çalışmadığını gözlemlediklerini aktaran Bociurkiw, enkazın 10 kilometrelik bir alana yayıldığı göz önünde bulundurulduğunda çalışmaların çok uzun zaman alacağını kaydetti. Ukrayna Sivil Havacılık Araştırma Bürosu yetkililerinin de kendilerine eşlik ettiğini ifade eden Bociurkiw, çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Özel Gözlem Misyonu Başkan Yardımcısı Alexander Hug da enkazdan çıkarılan cesetlere ne yapılacağı konusunda ellerinde bilgi olmadığını söyledi.


Alman Bild gazetesinin yayınladığı konuşmalar
* OLEG’DEN OREON’A

14 Temmuz’da yerel saatle 19.12’de, Luhansk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanı ’Oleg’ ile Rus askeri istihbarat örgütü GRU’nun subayı ’Oreon’ arasında gerçekleştiği açıklanan ilk görüşme şöyle: 
Oleg: Stanitsa’da uçağı belirledim. Ama hata oldu.
Oreon: Mükemmel. Bugün uçak avına çıkın, birkaç gün daha vaktimiz var. Buk’a zaten sahibiz. Onları cehenneme yollayacağız.

* EVET EVET, BUK BUK
Uçağın düşürüldüğü 17 Temmuz’da, yerel saatle 09.08’de yapılan ikinci görüşme GRU subayı ’Khmuryi’ile Donetsk Halk Cumhuriyeti’nden ’Buryat’ kod adlı ayrılıkçı milis arasında geçiyor:
Khmuryi: Dinliyorum Buryat.
Buryat: Bu güzel şeyi nereye bırakalım Nikolayeviç?
Khmuryi: Ne şeyi? Bu şeyi?
Buryat: Evet, evet. Getirdiğim parça. Zaten Donetsk’teyim. 
Khmuryi: Bu, düşündüğüm şey mi?
Buryat: Evet, evet, evet. Buk, Buk.
Khmuryi: Bir römorkun üzerinde mi? 
Buryat: Evet. Bunu bir yere saklamalıyız. 

*  1 TANE Mİ, 2 TANE Mİ?
Üçüncü görüşme yine ’Buryat’ ile ’Khmuryi’ arasında 17 Temmuz’da saat 09.22’de gerçekleşiyor:
Khmuryi: Neredesin şimdi? Bir tane mi, iki tane mi getirdin?
Buryat: “Bir, bir. Her şey net değildi. O yüzden. Aracımızı getirmemişsin.
Khmuryi: Bir taşıt üzerinde mi getirildi?
Buryat: Sınırı geçti.
Khmuryi: Bir taşıtın üzerinde mi? Getir onu. Neresi olması gerektiğini söyleyeceğim. Tanklarımızla götürülecek.