İsrail ve Kuzey Irak gazı iki yılda gelir

İsrail ve Kuzey Irak gazı iki yılda gelir
GAZBİR Başkanı Arslan Rusya’nın gazı kesmesi halinde kısa vadede konutlara borulardan verileceğini elektrikte LNG’nin kullanılabileceğini söyledi

Arslan İsrail ve Irak’tan en erken 2 yılda gaz alınabileceğini Kaydetti.

Rusya ile uçak krizi sebebiyle ‘doğal gazda kesinti yaşanıp yaşanmayacağı’ tartışılmaya devam ediyor. Sektöre göre Rusya’dan gelen doğal gazın kesilmesi halinde elektrik santrallerinde üretim yüzde 50 oranında azalır.

GAZBİR Başkanı Arslan, Rusya’nın gazı kesmesi halinde kısa vadede konutlara borulardaki gazın verilebileceğini, elektrikte LNG’nin kullanılabileceğini söyledi. Arslan, İsrail ve Irak’tan en erken 2 yılda gaz alınabileceğini kaydetti.Türkiye Doğal gaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, kesinti sonrasında ısınmayla ilgili problem olmayacağını belirterek, “Sadece pik (en yüksek tüketim) saatlerinde sorun yaşanabilir. Bu da şehir merkezlerinde kısa süreli yaşanır” dedi. Arslan, muhtemel kesintide kısa vadede borularda biriken doğalgazın kısa süreli konutların ihtiyacını karşılayabileceğini ve bir ay içerisinde de yüzer LNG santrallerinin devreye alınabileceğini kaydetti.

Yüzer santraller

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve özel şirketlerin ithal ettiği doğal gazın yaklaşık yarısı, elektrik üretimi için kullanılıyor. Doğal gazın yarıdan fazlası ise Rusya’dan alınıyor. Rusya ayrıca her kış İran’ın soğuklar sebebiyle verdiği doğal gazı kesmesiyle doğan açığı da karşılıyor. Ancak Rusya (Gazprom) bu yıl için Türkiye’ye ilave gaz verilmeyeceğini açıkladı. GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, muhtemel gaz kesintisi durumunda kısa süreli çözümlerde LNG’yi (tanker taşıma ve yüzer santraller) gösterdi. Arslan, konuya açıklık getirdi: İlk etapta ABD başta olmak üzere farklı ülkelerden Japonya’da olduğu gibi yüzer santraller aracılığı ile doğal gaz tedarik edilmesi. Orta ve uzun vadede ise LNG terminali yatırımlarının artırılması ve Azerbaycan ile Kuzey Irak gazının geliş tarihinin erkene alınması. Arslan, farklı ülkelerde yüzer santrallerin olduğunu ve bu santrallerin Türkiye’ye getirilebileceğini söyledi.

İki gemi gerekli

Anlık çözümün yüzer LNG sistemi kurulması olduğuna dikkat çeken Yaşar Arslan, şu bilgileri verdi: “Bir ay içerisinde bu işi yapabiliriz. Doğal gaz, bedeli ödendikten sonra piyasada bulunabilir. Bugünkü şartlar için boru hattı fiyatlarına göre yüzer santral yüzde 10 pahalı olabilir. Normalde bir gemi günlük 50 milyon metreküp basabilir. İki gemi ile ihtiyaç karşılanabilir.” Arslan, Rusya’nın doğal gazı kesmeyeceği görüşünde. Türkiye’nin büyük bir müşteri ve büyüyen piyasa olduğunu ifade eden Arslan, Rusya’nın kaybetmek istemeyeceğini kaydetti. Arslan, ayrıca Rusya’nın bugüne kadar hiçbir müşterisinin gazını kesmediğine işaret etti. Gelecekte doğal gazla elektrik tüketiminin azalacağına vurgu yapan Yaşar Arslan, yenilenebilir kaynakların artmasının elektrik üretiminde doğal gaz santrallerin kullanımını düşürdüğünü, ayrıca kömürdeki avantaj sebebiyle bu santrallerin sayısının arttığını kaydetti.

 

Türkmenistan’dan da alınmalı

GAZBİR Başkanı Arslan, Rusya ile yaşanan sorunun ardından gaz tedarikinin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’nin Irak ve Türkmenistan’dan doğal gaz getirmesi gerekiyor. İsrail’in kaynaklarını belki bir an önce kullanmamız gerekiyor. Boru hatları projeleri için minimum süreç 18 aydır. Buradaki gazı Türkiye’ye getirmek 2 yıl. İsrail ve Irak gazı için de” şeklinde konuştu. GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, 2003 sonrası geliştirilen yöntemle Türkiye’de doğal gaz dağıtım sektörüne 11 milyar dolarlık yatırım yapıldığını söyledi. Arslan’ın verdiği bilgiye göre 76 şehirde doğal gaz kullanılıyor. Abone sayısı sayaç bazında 11,2 milyon konuta ulaşmış durumda. Sisteme yılda 1 milyon kullanıcı ekleniyor. 48 milyar metreküp gaz Türkiye’ye giriyor, 38 milyar metreküpü dağıtım sisteminden geçiyor. 10 milyar metreküpü iletim sistemine doğrudan bağlı olan müşteriler tüketiyor.

 

Enerji yakınlaşmaya katkı yaptı

İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerde buzların erimesine olası bir gaz anlaşmasındaki ilerlemenin katkıda bulunduğunu söyledi. İsrail Radyosuna göre, Yuval Steinitz, İsrail’in gaz rezervlerini geliştirmeye yönelik anlaşmadaki ilerlemenin İsrail ve Türkiye arasında buzların erimesine katkıda bulunduğunu belirtirken ülkesinin aylarca Türkiye’ye gaz ihraç etme olasılığını araştırdığını açıkladı. Steinitz’in sözlerini yansıtan New York Times gazetesine göre, Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı Ulusal Güvenlik Etüdleri Enstitüsü’nün Türk dış politikası uzmanı Gaila Lindenstrauss da, “Türkiye ile Rusya arasındaki” krizin İsrail lehinde işleyen bir dizi faktörlerden biri olduğunu da vurguladı. Bu arada, ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarından Dış İlişkiler Konseyi’nin Türkiye uzmanı Steven Cook, Türkiye ve İsrail arasındaki anlaşmanın “uzun bir süre ABD’nin diplomatik bir önceliği” olduğunu belirterek anlaşmanın, “muhtemelen Türkiye’nin Rusya ve İran ile arasında gerilimlerin arttığı bir dönemde Batılı müttefiklerine ihtiyacı olduğunu farkına varması üzerine  ilerletildiğini” öne sürdü.

 

2016 başında elektriğe zam yolda

Doğalgaz fiyatına yüzde 10 ile 15 arası indirim yolda. 1000 metreküpü 400 dolarlardan 200 dolara kadar gerileyen doğal gazda, yeni yıldan itibaren indirim olacağı belirtiliyor. Yüzde 10-15 indirim için çalışma yapılıyor. Enerji yönetiminin 1 Ocak’ta uygulamaya girecek yeni doğal gaz ve elektrik tarifeleri için kolları sıvadığı, bu kapsamda tartışmaya neden olan konular üzerinde de çalıştığı öğrenildi. Enerji yönetiminin, son dönemde ham petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte 1000 metreküpü 400 dolarlardan 200 dolara kadar gerileyen doğalgazda, yeni yıldan itibaren yüzde 10-15 indirim için çalışma yaptığı belirtildi. Elektrik fiyatlarında ise yeni yılda zam gündemde. Çünkü elektrik dağıtım ve perakende şirketleri, dolar kurunda yaşanan keskin yükseliş nedeniyle girdi maliyetlerinde ve dolar borçlarında önemli artışlar olduğunu işaret ediyor. Bu nedenle de 2016’dan itibaren elektriğe zam yapılabileceğini iddia ediyor. Yatırımcıların bu talebi gerçekleşirse, elektriğe zam kapıda olacak. Bu konuda son kararı, Enerji Bakanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verecek.