Amerika’da 'sızdırma' kapışması!

Amerika’da 'sızdırma' kapışması!
Amerika’da 'sızdırma' kapışması!

ABD’de Cumhuriyetçiler, son dönemde sık sık basına ve popüler bazı kitaplara yansıyan sızdırmalardan dolayı Başkan Obama&

ABD’de Cumhuriyetçiler, son dönemde sık sık basına ve popüler bazı kitaplara  yansıyan sızdırmalardan dolayı Başkan Obama’yı ağır bir dille suçladı. Obama, ithamları reddederek “Bu hakarettir” derken, Adalet Bakanı Eric Holder, “olası izinsiz sızıntılar”ın soruşturulması emrini verdi. 

Washington’da sızdırma kavgası
Bazı Cumhuriyetçi milletvekilleri, Beyaz Saray’ın hassas bilgilerin kamuoyuna sızdırılmasında
suç ortağı olduğu iddiasını ortaya attı. Adalet Bakanı soruşturma açarken, Obama suçlamaları reddetti.

Bazı Cumhuriyetçi milletvekilleri, Beyaz Saray’ın hassas bilgilerin kamuoyuna sızdırılmasında suç ortağı olduğunu iddiasını ortaya attı. Adalet Bakanı soruşturma açarken, Obama suçlamaları reddetti ABD’ de Beyaz Saray’ın bazı gizli bilgilerinin kamuoyuna sızdırıldığı iddiaları, Washington’da   üst düzey bir kavganın patlak vermesine yol açtı. Medyaya sızıntı tartışmalarına Adalet Bakanı Eric Holder el koydu. Holder, iki savcıyı Beyaz Saray’ın gazetecilere gizli bilgileri sızdırdığı iddialarını soruşturması için görevlendirdi. Holder önceki gün yaptığı açıklamalarda son dönemde piyasaya çıkan kitaplar ve basında yer alan haberlerle ilgili olası izinsiz sızıntıların soruşturulması için başkent Washington ile Maryland’den birer svcının görevlendirildiğini belirtti.

Obama yalanladı
Holder, soruşturmaların, muhabirlere sınıflandırılmış bilgilerin sızdırıldığı iddiaları üzerine Federal Araştırma Bürosu’nun (FBI) başlattığı soruşturmalardan ayrı yürütüleceğini belirtti. Konuya yakın bir kaynak ise Adalet Bakanlığı Ulusal Güvenlik Birimi’nden savcıların her iki soruşturmaya da katkı yapacağını ifade etti.

Başkan Barack Obama ise Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, bazı Cumhuriyetçi milletvekillerinin Obama yönetiminin hassas bilgilerin kamuoyuna açıklanmasında suç ortağı olduğu iddialarını yalanladı. Obama, “Benim Beyaz Saray’ımın sınıflandırılmış ulusal güvenlik istihbaratını bilinçli olarak ortaya döktüğünü söylemek bir hakarettir” diye konuştu. Obama sızıntıları yapanların kökünü kazımak için bazı mekanizmaların da yürürlüğe konduğunu söyledi. Hafta içinde aralarında Arizona Senatörü John McCain’in de olduğu bir grup önde gelen Cumhuriyetçi siyasetçi, Obama yönetiminden bazı kişilerin önemli ulusal güvenlik meselelerini gazetecilere bilinçli olarak sızdırdığını öne sürmüştü.

Gazetelere servis
Söz konusu sızıntılar arasında, New York Times’da yayımlanan “İnsansız hava aracı operasyonlarında öldürme emrini Obama veriyor”, yine New York Times ve Washington Post’ta yayımlanan “İran’daki siber saldırıları ABD düzenliyor” haberleri ile Newsweek muhabiri Daniel Klaidman’ın kaleme aldığı terör şüphelilerinin tutukluluğuyla ilgili Obama yönetiminin görüşmelerini de içeren kitabın olduğu ifade edilmişti. İddiaları ortaya atan vekiller Beyaz Saray’ın konuyla ilgili özel bir konsey toplamasını talep ederken, McCain, Holder’ın başlattığı soruşturmanın yeterli olmadığını savundu.