Sözlü ifadenin ötesinde

Milattan sonra 4'üncü yüzyıldan bu yana İstanbul'da bulunan yaklaşık 2500 yıllık geçmişe sahip 'Yılanlı Sütun'un korozyon nedeniyle parçalanabileceğine dair uyarı yapıldı. Uzmanlar, açık havada birçok dış faktörden olumsuz yönde etkilenen eserin kapalı bir müze alanında korumaya alınması gerektiğini belirtiyor. Daha önce Yılanlı Sütun'un bir müzede koruma altına alınması konusunda bir yüksek lisans tezi yazılmış ve yetkililere bu konu iletilmiş. Hatta İstanbul Arkeoloji Müzeleri'nin de kurucusu olan Osman Hamdi'nin vasiyetlerinden biriymiş bu kültür mirasımızın korunması. Lütfen Antik dönemden günümüze kalan eserlerden olan değerimizi bir gün parçalanmış halde görmeyelim.

***

Dünyaca ünlü opera sanatçısı, İspanyol soprano Montserrat Caballe 85 yaşında hayatını kaybetti. 50 yıllık kariyer hayatında birçok başarıya imza atan ünlü opera sanatçısı, Montserrat, Verdi, Rossini, Bellini ve Donizetti'nin eserlerini üstün performansla yorumlamasıyla uluslararası çapta üne kavuşmuştu. Freddie Mercury ile birlikte söyledikleri efsane 'Barcelona' şarkısını içimden söyleyerek kendisini uğurluyorum...

***

Güzel haberlerim var... İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı, 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden ihraç edilmiş ve pasaportuna el konulmuştu. Yazıcı görevine iade edildi ve pasaportu iki yıl sonra kendisine verildi. Önümüzde yöneteceği ilk yurt dışı konseri, Tokyo'da 'Mezopotamya Senfonisi' Japonya prömiyeri... Diğer yandan piyanist Fazıl Say'ın eserleri yeniden Kültür Bakanlığı listesine girdi. Elbette sanat kazanacak!

***

55. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında kadın yönetmen ve yapımcılar, Kameralı Kadınlar platformu çatısı altında toplandı. Türkiyeli kadın sinemacıların kurduğu; Orta Doğu, Asya ve Balkanlar'daki kadın yönetmen ve yapımcıların da olduğu platformun üyeleri, Antalya Film Forum'da 'fırsat eşitliği' ve setlerdeki tacizlere karşı el ele verdi. Çalışan her kadının çektiği sıkıntılar sinema sektöründe de oldukça fazla. Özellikle filmlerde, eril söylemlere ve kadın karakterlerin cinsiyetçi, ayrımcı, aşağılayıcı temsillerine dikkat çekilen oluşumda, sektördeki dağılımda ayrım yapılmamasının altını çizdiler. Avrupa'nın en büyük kadın platformu EWA üyeleri de bu platforma destek verdi.

Bu arada insanı ve sevgiyi konu alan, 55. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin kapanışı ve ödül töreni de yapıldı. Festivalde En İyi Film ödülü, Jafar Panahi'nin yönettiği İran yapımı 'Üç Yüz/Three Faces'e verildi.

Yazarın Diğer Yazıları