Standardı tutturamamak!

Standardı tutturamamak!
Türkiye’de en önemli sorun, standart. Bu televizyon yayıncılığında da böyle, peynir üreticiliğinde de... Dünyada peynir çeşitliliği ve lezzeti konusunda önde gelen ülkeler arasında olduğumuz tartışılmaz.

Ama dünya pazarında yerimiz neredeyse sıfır. Bize özgü bir ürün olan beyaz peynir bile Yunan markasıyla dünya marketlerinde pazarlanıyor. Peki, neden? Çünkü aynı marka bir peynirin bile iki farklı paketinde aynı standart yok. Vedat Milor, İzmir’in bir ilçesinde pek beğendiği bir peynirin nasıl üretildiğini sormuştu üreticiye. Yanıt şöyle geldi: Yüzde 70 keçi sütü, yüzde 50 inek sütü, yüzde 20 koyun sütü. Eee, toplamı yüzde 140 oldu! Bundan şu anlaşılıyor: Her şey göz kararı, el alışkanlığıyla yapılıyor. Bugün çok lezzetli gelen peynir, yarın aynı lezzette olmayabilir. Televizyon yayıncılığı da öyle, çok iyi başlayan bir program, uzun vadeli düşünülmediği için giderek tavsıyor ve kan kaybediyor.