Stratejik kopuş

Stratejik kopuş
Erdoğan: Obama ile telefonda görüştüm. ‘PKK PYD aynı, o da terör örgütüdür’ dedim. Türkiye’ye rağmen ABD bu işi yaptı!..

Ayrılığı dillendirdi
ABD’nin PYD’ye silah yardımı yapmasında gelinen nokta Washington ile Ankara’nın derin görüş ayrılığı yaşadığını ortaya koydu. Letonya’da açıklama yapan Erdoğan, “Kendilerine, ‘Kobani sizin için stratejik bir yer değil. Olsa olsa bizim için statejik bir bir yerdir’ dedim. Bugüne kadar Suriye’de 300 bin insan öldürülürken neredeydiniz?” çıkışıyla görüş ayrılığını dillendirdi.

“Fay hattı”na dönüştü
ErdoĞan’ın bu açıklaması üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı devreye girip anında cevap verdi. Sözcü Yardımcısı Harf,  düzenlediği basın toplantısında, Washington-Ankara arasında adeta “fay hattı”na dönüşen Ayn el-Arap bölgesi için, “ABD olarak Kobani’nin önemli olduğuna inanıyoruz, yoksa oradaki savaşçılara havadan silahlar atmazdık” dedi.

Terör örgütü IŞİD kuşatması altında olan Ayn el-Arap’a yardım için ABD’nin havadan silah yardımı yapması ve peşmergeye Türk topraklarından geçmesi için koridor açılması Türkiye ile ABD arasında  derin görüş ayrılığının yaşandığını da gözler önüne serdi. Recep Tayyip Erdoğan, 19 Ekim’de Afganistan dönüşü, “PYD’ye silah desteği vermek ve PYD’ye verilecek silah desteğiyle IŞİD’e karşı burada bir cephe oluşturmak. Tamam da PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan NATO’da beraber olduğumuz Amerika’nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden ’evet’ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur, böyle bir şeyi bizden beklemesi mümkün değil, böyle bir şeye de biz ’evet’diyemeyiz” diye açıklama yapmıştı. Ancak ABD, Erdoğan’ın bu açıklamasından birkaç saat sonra Ayn el-Arap’a havadan silah ve yardımı attı. Hatta ABD Başkanı Barack Obama, Erdoğan’ı telefonla arayıp silah yardımının yapıldığını söylemişti.

Büyük “U” dönüşü!
PYD’ye havadan yardım yapılmasında ABD ile Türkiye arasında yaşanan terslik, peşmergenin Türk topraklarından geçirilmesi konusunda da yaşandı. Erdoğan Birleşmiş Milletler toplantısına katılmak için gittiği Washington’da Obama ve diğer ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelerde peşmergenin Türk topraklarından geçmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Oysa Erdoğan önceki gün, dünya basının da “büyük u dönüşü” başlığını kullandığı açıklamasında Türkiye’nin koridor açtığını duyurdu.   

ABD’den yine jet yanıt
Erdoğan, Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins ile dün yaptığı ortak basın toplantısında ise peşmergenin Ayn el-Arap’a geçişini kendisinin önerdiğini söyledi. Erdoğan, “Her şeyden önce sayın Obama’ya bizim teklifimiz önerimiz şu olmuştur: Eğer bizler teröre karşıysak ki Türkiye olarak biz karşıyız. ABD’nin de teröre karşı hassasiyetlerini bilen bir siyasetçi olarak PYD’nin PKK ile aynı durumda olduğunu kendilerine telefon görüşmemede ilettim. O da ’bir terör örgütüdür’dedi. Burada iki önemli grup var ki bunlar Kobani’de iş görecek gruplardır. ÖSO birinci tercihimizdir. İkinci tercihimiz peşmergelerdir. Ve biz peşmergelerin ülkemiz üzerinden kontrollü şekilde geçmelerine izin veririz dedik. ABD, Türkiye’ye rağmen silah yardımı yaptı” diye konuştu. Erdoğan bu sözleriyle peşmergenin Kobani’ye geçişi için adım atılmasını kendisinin teklif ettiğini savundu, ABD’den yine jet yanıt geldi: Takviyeyi Obama istedi.