Suçu başkalarına atma çabası

Suçu başkalarına atma çabası

Hazırlayan: Timuçin MERT

(...) Öyle görünüyor ki AKP iktidarı, Fetullahçı çetenin Türkiye'de darbe yapmaya kalkışacak kadar güçlenmesinin sorumluluğunu başkalarının üzerine yıkmak peşinde.

Eski Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, hukuki sorumluluğu kendisinin, siyasi sorumluluğu da zamanın Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın alarak, Milli Güvenlik Kurulu'nun Fetullahçılar ile ilgili olarak alınmasını istediği önlemleri rafa kaldırdıklarını yazdı.

O dönemde bunu niye yaptıklarını biliyoruz: Fetullahçılara karşı yapılacak temizleme ve ayıklama hareketlerinin esasen AKP iktidarına yönelik olduğunu düşündüler.

Bunun için de iktidarı korumak için çıktıkları yolda, iktidarı Fetullahçılar ile paylaşma noktasına kadar da geldiler.

(...) Bu çetenin, TSK'yı ele geçirerek darbeye kalkışacak kadar güçlenmesinin nedeni olan Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk kumpaslarında, her türlü uyarıya kulak tıkayan da yine AKP iktidarıydı.

Kulak tıkamayı bırakın, onlarla birlikte savcılığı bile üstlenmişlerdi.

(...) Onun için AKP, nerede yanlış yaptığını örtbas etmeye çalışmak yerine, sağlam bir özeleştiri ile aynı hatalara bir daha düşmeyeceğini göstermeli ki inandırıcı olabilsin.

Mehmet Y. Yılmaz Hürriyet

***

Ders alınmadı

--------

...15 Temmuz ülkeyi yönetenlere; yanlışlarından ders alıp, AKP'li olsun olmasın tüm yurttaşları Cumhuriyet'in kuruluş felsefesi doğrultusunda kucaklayarak bu tehdit ve tehlikelere karşı kenetlenmiş ulusla meydan okumak için tarihi bir fırsat sunmuştu.

Ama ne yazık ki iç ve dış politikalardaki yanlışlardan ders alınmadığı gibi, ağır sonuçlar doğuracak yeni yanlışlara yelken açıldı...

Uğur Dündar Sözcü

***

Özgür Özel haksız mı!

-------

...Meclis Darbe Komisyonu'ndaki AKP'li üyeler Darbe Raporu'na gizlice ek yaparak CHP'yi FETÖ'cü olmakla suçladı. Oysa cümle âlem biliyor ki, yıllarca Fetullah Gülen'le kol kola yürüyen AKP'dir. Şimdi aynı AKP, rapora eklediği bölümde, CHP'nin FETÖ ile amaç birliğinde olduğunu söylüyor. Aklın kabul edeceği bir iddia değil bu!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel; "Yıllarca Feto'yu büyütenler şimdi kendilerini sıyırıp herkese FETÖ'cü diyerek siyasi kalpazanlık yapıyor!" diye isyan ediyor. Haksız mı?

Rahmi Turan Sözcü

***

Erol Olçok ve oğlunu kim vurdu?

------------

Bugün 15 Temmuz dinci faşist kalkışmasının birinci yıldönümü. Bu kalkışmanın önlenmesindeki rolleri asla unutulmayacak 249 vatandaşımızı saygıyla anıyoruz. O gece 249 şehidi nasıl verdik?

... Bazı kişiler havaya açılan ateş sonucu seken kurşunlara maruz kalarak can vermiş olabilir. Bazıları ise hedef alınarak öldürülmüşlerdir belki de. İşte bunlar ancak otopsi ve balistik muayenelerle ortaya çıkarılabilir. Oysa o gece yaşananlardan sonra şehit olanlara otopsi yapılmadığını biliyoruz. Ayrıca anlaşılıyor ki balistik muayeneler de yapılmamış. Ya da yapılmış ama nedense açıklanmamış.

... Örneğin ilk günden beri çok merak ediyorum, AKP'nin propaganda beyni olan Erol Olçok ve oğlu Muhammed Tayyip, kimin silahından çıkan kurşunlarla can verdiler. Erol Olçok AKP için çok önemli ve asla vazgeçilmeyecek isimlerden biriydi. Her ne kadar darbe karşıtı gösteride en ön saflarda yer almış olsa bile vurulması insanı ister istemez kuşkuya düşürüyor. Ayrıca medyada çok dillendirilmemiş olsa bile Olçok'un bir "keskin nişancı" tarafından vurulmuş olabileceği dedikoduları dolaştı uzun süre. Olçok ve oğlunu ölüme götüren silahlar neden bu güne kadar bulunamadı? Kimse "Olçok ve oğlu seken kurşunların mı hedefi oldu yoksa özellikle mi hedef seçildi?" diye sormadığı gibi otopsi de yapılmadığı için konu adeta kamuoyunun gözünden saklandı. Aradan bir yıl geçtiğine göre ısrarcı olalım diyorum ve başta Olçok ve oğlu olmak üzere kurşunla vurulanlarla ilgili bir balistik inceleme yapılıp yapılmadığını soralım. Yapılmadıysa neden yapılmadı? Yapıldıysa neden açıklanmıyor?..

Can Ataklı Korkusuz

***

Fethullah Gülen'in, yollar ayrıldıktan sonra, FETÖ'ye dönüşen örgütü ile AKP'nin yıllar süren kol kola yol arkadaşlığını görmezden gelerek, Türkiye'de 15 Temmuz darbesiyle ilgili sağlıklı bir tanıda bulunabilmek mümkün değildir.

Ali Sirmen Cumhuriyet