Şükrü Karatepe görevden alınacak mı?

Şükrü Karatepe görevden alınacak mı?
Tarihi referanduma saatler kala 'evet' cephesinde 'eyalet çatlağı' oluştu.

Devlet Bahçeli, dün akşam katıldığı canlı yayında Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe'nin bir yazısındaki eyalet sistemiyle ilgili sözlerine sert tepki gösterdi.

Bahçeli “Cumhurbaşkanı da buna ses çıkarmıyor kabulleniyorsa, o zaman iki gün içerisinde eyalet sistemine karşı olan üniter yapıda düşünceleri olan ülkücülerin kararı ne olabilir?” dedi.

Bahçeli’nin bu sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan saatler sonra yanıt geldi. Katıldığı televizyon programında Bahçeli'nin sözlerini değerlendiren Erdoğan  “Danışmanımın bir açıklaması olmuş, almışlar onu çarpıtmışlar ki danışmanım sonra değişik şekilde onu düzeltmeye yönelik açıklamalar yaptı. Ben ne diyorum, sen ona bak. Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok.” dedi.

Ancak kulislerde Erdoğan’ın bu yanıtının Bahçeli’yi ‘tatmin’ etmeyeceği konuşuluyor. Herkes Karatepe’nin görevden alınıp alınmayacağını soruyor.

KARATEPE NE SÖYLEMİŞTİ?

Tartışmaların fitilini ateşleyen ve anayasa değişiklik çalışmaları ekibinde yer alan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şükrü Karatepe başkanlık sistemiyle birlikte büyük kentlerin yeniden yapılanacağını söyledi, Çin'i örnek göstermişti.

Cumhurbaşkanı’nın yerel yönetimlerden sorumlu Başdanışmanı Şükrü Karatepe, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yayın organı Şehir Araştırmaları Dergisi’nde “Başkanlık Sisteminde Şehir Yönetimi” başlıklı makale kaleme almış ve kalabalıklaşan metropollerin artık ‘klasik idarelerle’ yönetilemeyeceğini savunmuştu.

Karatepe, “İl özel idareleri ile büyükşehir belediyelerinin gücünün birleşmesiyle, belediye kavramını aşan, yeni bir yönetim birimi oluşmuştur. Bu illerin yönetimine artık, şehir kavramını öne çıkaran ‘şehir yönetimi’, ‘büyükşehir yönetimi’ veya ‘kent yönetimi’ gibi başka isimler bulmak gerekir” ifadesini kullanmıştı.

“Büyük metropollerde ‘belediye’ kavramı artık şehir yönetimini açıklamada yetersiz kalıyor” diyen Karatepe, eyaletle yönetilen Çin modelini de şu sözlerle örnek vermişti; “Çin’de, şehirlerin bir kısmı farklı statülerde kuruluyor. Bütün politikalarını, ulusal birlik ve güvenliğe öncelik vererek oluşturan Çin, büyüyen ve gelişen şehirlerine yeni yönetim modelleri uyguluyor. Güvenlik kaygısıyla resmi açıklamalarda yüksek sesle dile getirilmese bile, Türkiye de bu süreçten etkileniyor.”

İlgili Haberler