Süleyman Şah'tan kaçar gibi çekildik

Süleyman Şah'tan kaçar gibi çekildik
IŞİD’in kuşatmaya aldığı Türk toprağına operasyon düzenlendi. 38 görevliyle birlikte Süleyman Şah’ın ve türbedeki şehit 2 askerin naaşı Türkiye’ye getirildi

Savaş uçakları havalandı
Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı’ndaki birlikler, tank ve zırhlı araçlarla karadan yaklaşık 40 kilometre içeriye girerken bomba yüklü F-16’lar koruma görevi yaptı. İnsansız hava araçları da kesintisiz görüntü aktardı.

Türbe Eşme köyüne taşındı
TERÖR örgütü IŞİD’in ablukası nedeniyle 8 aydır asker değişimi yapılamayan Türkiye’nin Suriye’deki toprak parçası Süleyman Şah Türbesi’nin yeri, önceki akşam 21.00’de başlayıp dün sabaha kadar süren “Şah Fırat” adlı operasyonla Suriye’nin Eşme Köyü’ne taşındı.

Astsubay kazada şehit oldu
YENİ Süleyman Şah türbesi yapılacak olan Suriye sınırından 200 metre içerideki yer, Mehmetçik tarafından kontrol altına alınarak Türk bayrağı dikildi. Çatışmanın yaşanmadığı harekat sırasında Astsubay, Halit Avcı, geçirdiği kaza sonucu şehit oldu.

Suriye: Apaçık bir saldırıdır
İSTANBUL’daki konsolosluklarının bilgilendirildiğini ancak uzlaşma sağlanmadan harekete geçildiğini öne süren Suriye hükümeti, “Kuzey Suriye’ye apaçık bir saldırı” değerlendirmesini yaptı ve “Saldırganlığın yansımalarından Türkiye’yi sorumlu tutuyoruz” dedi.

Haber: Salim Yavaşoğlu

Terör örgütü IŞİD’in 8 aydır uyguladığı gizli abluka nedeniyle asker değişimi yapılamayan Türkiye’nin Suriye’deki toprak parçası Süleyman Şah Türbesi’nin yeri, “Şah Fırat” adlı askeri operasyonla bir gecede değiştirildi. Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın ve türbedeki şehit 2 askerin naaşı, kutsal emanetler, Suriye Eşmesi Köyünde toprağa verilmek üzere Türkiye’ye getirildi.

Yasak bölge ilanı
IŞİD tehdidi altında bulunan Süleyman Şah türbesi operasyonunun hazırlıkları 3 ay öncesinden başladı. “Şah Fırat” adı verilen operasyon için Ayn el-Arap’taki PYD’den taraf olmaması istenirken, Özgür Suriye Ordusu’na bilgi verildi, 10 gün önce de türbedeki 10’ü görevli diğerleri bordo bereli 38 kişiden hazır olması istendi. Türkiye, 19-23 Şubat tarihleri arasında Telabyad’dan Cerablus’a kadar tüm Ayn el-Arap sınırını “askeri yasak bölge” ilan etti. Havadan komuta kontrol uçakları AWACS’lar da bölgede yerden atılacak füze ve diğer hava unsurlarını takip etmek için devriye uçuşlarına başladı. Hazırlıklı olan Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugayı Komutanlığı’ndaki birliklere komandolar ve MİT’ten takviye yapıldı. İHA’lar bölge üzerinde uçuşlar yaparken F-16’lar da bomba yüklü hazır bekledi, 40 kilometre menzili olan “Fırtına” toplar namlularını Suriye’ye çevirdi. Bölgede sinyal kesicilerle GSM operatörlerinin erişimi de kapatıldı.

Aynı anda başladı
İki planlı “Şah Fırat” operasyonu aynı anda başladı. Bir birlik Süleyman Şah’a giderken, ikinci birlik Süleyman Şah’ın yeni mekanı için sınıra 200 metre uzaklıktaki Suriye Eşmesi’nde bir toprak parçasını kontrol altına alıp bayrak dikti. Saat 21.00’de başlayan operasyona 39 tank, 57 zırhlı araç ve 572 personel ve askeri dozerler katıldı. Saat  21.02’de özel kuvvet ve tank birliğimiz Eşme civarından Suriye topraklarına girdi. Yeni Süleyman Şah türbesi yapılacak yer kontrol altına alınarak Türk bayrağı dikilip naaşların gömülmesi öncesi dini tören yapıldı. Harekat sırasında Eşme’de Türk bayrağı dikilmeden Süleyman Şah’taki bayrağımız gönderden inmedi. Özel kuvvetler, bölgeyi terk etmeden önce IŞİD’in eline geçmemesi için karakol ve türbeyi patlayıcı ile havaya uçururken, türbedeki Süleyman Şah’ın naaşı ve 2 sandukayı da beraberinde Türkiye’ye getirdi. Birlik, saygı nöbetindeki askerlerimizi de alarak dün sabaha karşı 04.45’te Süleyman Şah Türbesi’nden ayrıldı. Hiçbir çatışmanın yaşanmadığı harekat sırasında Muhabere Astsubayı Halit Avcı kaza sonucu şehit oldu.

Erdoğan: Operasyon kararı devletin
“Şah Fırat” operasyonuna ilişkin yazılı bir açıklama yapan Tayyip Erdoğan, operasyonu bizzat takip ettiğini söyledi. “Şah Fırat” operasyonuyla, Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu’ndaki tüm emanetler ve orada görev yapan askerlerin salimen Türkiye’ye getirildiğine dikkat çeken Erdoğan, şöyle dedi: “ Operasyon, devletimizin kararı ve uygulamasıyla başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Süleyman Şah’ın naaşı, askerlerimiz tarafından kontrol altına alınan ve şu anda bayrağımızın dalgalandırıldığı, Suriye sınırları içinde sınırımıza 200 metre mesafede bulunan Eşme bölgesine nakli kubur ile getirilecektir. Daha önce iki defa yeri değiştirilmiş olan Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu, yine uluslararası hukuk ve anlaşmaların bir gereği olarak yeni mekânında bayrağımızı dalgalandırmaya ve ecdadımızın hatırasını yaşatmaya devam edecektir. Herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı operasyon sırasında, kaza sonucu bir askerimiz şehit düşmüştür. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Her türlü takdirin fevkindeki bu başarılı operasyonu gerçekleştiren hükümetimizi ve Silahlı Kuvvetlerimizi şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum.

Davutoğlu: Hiçbir yerden izin ve yardım alınmadı
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun tahliyesi ilişkin Şah Fırat Operasyonu nedeniyle hiçbir merciden izin ve yardım istenmediğini söyledi. Türbedeki kutsal emanetlerin Türkiye’de muhafaza edileceğini belirten Davutoğlu, şöyle dedi: “Kontrol altına aldığımız Suriye Eşmesi tarafındaki bölgedeki şu anda orada bayrağımız dalgalanıyor. Askerlerimiz orayı kontrol altına almışlardır. Haklarımızın bir sonucu olarak daha önce iki kez yer değiştirmiş olan bu mekan, üçüncü kez yer değiştirmiş ama yine Suriye sınırları içinde kalmıştır. Bir kaç gün içinde de bütün birlikleri tam teçhizatlı olarak bayrağı da göndere çekerek yeni mekanında Süleyman Şah’ı ebedi istirahatgahında emanet yine onun aziz gördüğü topraklara defnedilmiş olacak. Operasyonun kararı Ankara’da alınmıştır. Bize verilen yetkiler çerçevesinde tabii elimizdeki Meclis tezkeresi de göz önüne alınarak, tamamiyle hukuk devleti kurallarıyla içinde Ankara’da alınmıştır. Hiçbir merciden ne izin ne yardım talep edilmiştir. Eğer önümüze bu operasyon esnasında kim çıkmış olursa olsun, bu talimat verildikten sonra şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü engeli aşar, her türlü çatışma riskini de göze alır.” Davutoğlu, hiçbir şekilde herhangi bir izin söz konusu olmadığını, karar ve talimatın Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinden alındığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından geçtiğini, TSK tarafından uygulandığını söyledi.

Sınırlarımız dışındaki tek vatan toprağı

Caber Kalesi, Fransa ile TBMM Hükûmeti arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması’nın 9. maddesi gereğince Süleyman Şah Türbesi müştemilatı ile beraber Türkiye’ye bırakıldı. Karakozak köyünde bulunan, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin dedesi Süleyman Şah’ın türbesi, Türkiye’nin kendi sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası olma özelliği taşıyor. Suriye hükümetinin, Fırat Nehri üzerinde inşa ettiği Tabka Barajı nedeniyle burası müştemilatıyla birlikte Halep-Hasseki yolu üzerindeki Karakozak köyü yakınındaki yeni yerine nakledildi. Günümüzde türbe, Türkiye Cumhuriyeti 20. Zırhlı Tugayı 3. Hudut Alay Komutanlığı 2. Hudut Taburuna bağlı 25 asker tarafından korunmaktadır.