Bakkallardan ekmek israfına çözüm

Bakkallardan ekmek israfına çözüm
Bakkallardan ekmek israfına çözüm

İstanbul Bakkallar Esnaf odası, hazırladığı projele ekmek israfının önüne geçmeye hazırlanıyor.

İstanbul Bakkallar Esnaf Odası (İSTBAKO), hazırladığı projeyle ekmek israfının önüne geçmeye hazırlanıyor.


Ekmek israfını sorununu çözüme yönelik bakkallardan da destek geldi. İSTBAKO, israfı önlemek için, bakkalların müşterilerinden toplayacakları bayat ekmekleri, hayvan barınaklarına ve ihtiyaç sahiplerine ulaştıracak.

 

Oda projeyi hayata geçirmek için kolları sıvadı, afişlerini hazırladı. İstanbul'daki bakkallar müşterilerinin görebilecekleri bir yere, bayat ekmekle yapılabilen yemek ve tatlı tariflerinin yer aldığı afişler asacak.

 

Çözüm önerilerinin ayrıntılarını anlatan İSTBAKO Başkanı İsmail Keskin, israfının dini açıdan da yasaklandığını hatırlattı. Keskin, zengin-fakir herkesin günde kaç ekmek tükettiğini bilebileceğini ve bu nedenle fazla ekmek alınmaması gerektiğini söyledi.


"Bayat ekmekten yemek yapın"


Ekmeğin mutlaka buzdolabında saklanması öneren Keskin, "Bayat ekmekleri atmak yerine, geri dönüştürebiliriz. Anadolu kültüründe yer alan bir çok ekmekle yapılan yemek var. Ekmek mantısı, ekmek makarnası... Ayrıca ekmekten tatlı yapıldığını da hepimiz biliriz. Dünyada aç insanlar varken, ekmeğin ülkemizde çöpe atılması izah edilir bir durum değildir" diye konuştu.

 
Kampanyada önceliğin ekmek israfının önüne geçmek olduğunu vurgulayan Keskin, bu kapsamda bakkallarla bilgilendirme toplantıları yapılacaklarını anlattı.


Bakkalların vatandaşa daha kolay ulaştığını ifade eden Keskin, "Her bakkal kendisine gelen müşterisini bu konuda bilinçlendirecek. Onlara vereceğimiz, üzerine bayat ekmekten yapılabilecek yemek tariflerinin yer aldığı afişleri, iş yerlerine asacaklar. Alışverişini yapan müşterilerimiz, bu arada bayat ekmeklerini nasıl dönüştürebileceklerini de öğrenmiş olacaklar. Böylece ekmek israfının en çok olduğu İstanbulumuz'da israfın büyük ölçüde azalacağını umut ediyorum. Uygulama İstanbul'da başarılı olursa, Türkiye'de bulunan yaklaşık 250 bin bakkalın da aynı şekilde hareket etmesi için girişimde bulunacağız" dedi.


Bayat ekmekler hayvan barınaklarına


Hazırladıkları projeyle ekmek israfının önüne geçeceklerinin vurgulayan Keskin, kampanyaya İstanbul'daki 25 bin bakkalın destek vereceğini açıkladı. Proje kapsamında ilçe belediyelerinden de yardım alacaklarını belirten
Keskin, "Bakkal, müşterilerinin getirdiği bayat ekmeği toplayacak, belediye ekipleri de onları ihtiyaç sahiplerine ya da hayvan barınaklarına götürecek" dedi.


Ekmeği fırından değil, bakkaldan almak önler


İstanbul Fırıncılar Esnaf Odası Başkanı Fahri Özer'in, "Ekmeği fırından almak israfı önler" sözünü hatırlatan Başkan Keskin, "Bu yanlış bir yaklaşımdır. Aslında bakkaldan almak israfı önler" dedi. Bakkalın her sokak başında bulunduğunu ifade eden Keskin, ancak fırınların her sokakta ve caddede bulunmadığını kaydetti. Bakkallardan ekmek almanın daha avantajlı olacağını vurgulayan Keskin, şöyle konuştu:


"Bakkallarla fırınların sayısını karşılaştırmak söz konusu olamaz. Vatandaş sokağının başında bulunan bakkaldan günün hemen her saatinde gidip ihtiyacı kadar ekmek alabilir. Ancak, kendisine uzak olan fırına bir daha gidemeyeceği düşüncesiyle fazla alıyor ve fazla olan bu birkaç ekmek bayatlayıp direkt çöpe gidiyor. Ama gün içerisinde bakkaldan birkaç defa ekmek alınabilir. Zaten fırınlar da bakkalların ekmeğini sürekli servis araçlarıyla yeniliyor. Vatandaş taze ekmeği sürekli bakkalda bulabiliyor. Bana göre sayın Özer'in sözü, bakkalların ekmek satışına yönelik ve yanlış bir sözdür. Tamamen ticari kaygıyla söylenmiş bir sözdür."