Süper meyvenin hasadına başlandı. Ana vatanı Kuzey Amerika, Türkiye'de yetişecek

Süper meyvenin hasadına başlandı. Ana vatanı Kuzey Amerika, Türkiye'de yetişecek
Ana vatanı Kuzey Amerika olan ve "süper meyve" olarak adlandırılan aronyanın ilk hasadı, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde toplandı.

Kuzey Amerika'da en çok sevilen meyveler arasında yer alan aronya, Türkiye'de yetiştirilmeye başlanmıştı.  Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde, ana vatanı Kuzey Amerika olan ve "süper meyve" diye adlandırılan aronyanın hasadına törenle başlandı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Kalyoncu, yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirlerine uygun düzenlenen hasat şenliğinde yaptığı konuşmada, aronyanın değerli bir bitki olduğunu söyledi. 

20201007-2-44720802-58710658-web.jpg

Bunun, çiftçilerin alternatif olarak ürünlerine ekleyebileceği bir bitki olduğunu belirten Kalyoncu, "Diğer özellikleri çalışıldığı zaman daha da karlı bir konuma gelecektir. İlgili arkadaşlardan isteğim, bu yabancı isimli meyvemize bir Türkçe isim bulurlarsa tanıtımı ve yaygınlaştırılması daha kolay olacağını düşünüyorum. Geniş coğrafi alanda üretilmesi söz konusu bu bitkinin reklam ve tanıtımına biz Genel Müdürlük olarak elimizden gelen desteği veririz" dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar da Bakanlık ve İl Özel İdaresi destekli projelerle 48 çiftçiye toplam 99 dekar alanda aronya üretimi yaptırdıklarını belirtti.