Suriye için yeniden Cenevre Sürece

Suriye için yeniden  Cenevre Sürece
Birleşmiş Milletler, Suriye görüşmelerinin 4 Mayıs’ta İsviçre’nin Cenevre kentinde başlayacağını duyurdu. Toplantılara İran da davet edildi

BM Cenevre Ofisi’nde yapılan basın toplantısında konuşan BM Sözcüsü Ahmed Fevzi, rejim güçleri ve Suriyeli muhaliflerle 4 Mayıs’ta ayrı ayrı görüşmelere başlayacaklarını söyledi. Fevzi, davetiyelerin taraflara birkaç gün önce gönderildiğini belirterek, Cenevre’de 4 ila 6 hafta sürecek görüşmelerin elçiler ve uzmanlar seviyesinde olacağını ve görüşmelerin sonunda büyük bir toplantı yapılmayacağını ifade etti. Toplantılara İran da davet edildi. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri İngiltere, ABD, Rusya, Çin ve Fransa’nın yanı sıra Türkiye, Irak, Kuveyt, Katar dışişleri bakanları ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi ile BM Genel Sekreteri katıldığı Cenevre I görüşmeleri 30 Haziran 2012’de başlamış ve Cenevre II Konferansı’nın zeminini hazırlamıştı. Cenevre I Bildirisi’ne göre, Suriye’de tam yetkili geçiş hükümeti kurulması hedeflenmiş, Suriye’de artan ölümlerin, şiddet olayları ve insan hakları ihlallerinin en kısa sürede sona erdirilmesi uyarısı yapılmıştı.

Son çabalar

BM’nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye krizindeki taraflarla mayıs ayının başından itibaren bire bir görüşme gerçekleştireceklerini, çatışmaların dondurulması planının ise sahadaki şartlar elvermediği için uygulamaya geçirilemediğini söyledi. Mistura, kapalı toplantıda BM Güvenlik Konseyi üyelerine Suriye’deki diplomatik çözüm çabalarına ilişkin bilgi verdi. Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan Mistura, siyasi çözüm çabalarının başarıya ulaşıp ulaşmayacağına ilişkin yeni bir şey söyleyemeyeceğini belirtti. Cenevre Bildirisi’nden bu yana geçen üç yılda siyasi anlamda önemli bir ilerlemenin sağlanamadığını vurgulayan Mistura, gelecek ay başlayacak ikili görüşmelerde taraflar arasındaki farkların nasıl kapatılabileceğini test edeceklerini söyledi. Suriye halkının çektiği tarif edilmez acıların kendilerini “en uzak görünen çözüm ihtimalini” bile değerlendirmeye zorladığını vurgulayan Mistura, “Halep’te çatışmaların dondurulması planı sahadaki şartlar izin vermediği için henüz uygulamaya geçirilemedi ama halen masada” dedi.