Suriye Türkmenler’inden kanton isyanı

Suriye Türkmenler’inden kanton isyanı
Suriye Türkmen Meclisi İstişare Kurulu Başkanı MHP’li Mehmet Şandır, Ayn el-Arap ile Afrin’i birleştirme kararının ölüm fermanı anlamına geldiğini belirterek “Türkmenler kendi topraklarını savunacak güçte” dedi.

Katliam endişesi

 

Halep’te bulunan Türkmen grupların komutanı Zekeriya Karslı da, bölgedeki Türkmenlerin tehlike altında olduğunu belirterek, YPG’nin kendilerini tehdit ettiğini ve “katliam endişesi” yaşadıklarını söyledi.

 

Haber: Fatih Erboz
Halep’te bulunan Türkmen gruplardan Mıntıka Şarki (Doğu bölgesi) Komutanı Zekeriya Karslı, terör örgütü YPG’nin üst düzey komutanlarının kendilerini tehdit ettiğini belirterek “katliam endişesi” yaşadıklarını söyledi. El Cezire’ye konuşan Karslı, “Dört yıldır bu bölgede önce Esad’la sonra YPG ve IŞİD’le savaştık. Son gelişmeler bizi YPG’ye karşı yeni bir savaş vermeye zorluyor” dedi. Bölgede yaşayan Türkmenleri büyük bir tehlikenin beklediğini ifade eden Karslı, şöyle konuştu: “IŞİD birçok bölgeyi hava saldırılarında verdiği ağır kayıplardan dolayı terk ediyor. Bu kaçıştan tek faydalanan güç ise YPG milisleri oluyor. Şu an sınır hattında Cerablus ilçesinden Irak sınırındaki Kamışlı’ya kadar 300 kilometre uzunluğundaki alanda YPG varlığı güçleniyor. Şayet Afrin’i de dahil ederlerse bu mesafe 400 kilometre olacak.”

Suriye bölünmemeli
Öte yandan, IŞİD’e karşı ABD ve AB’nin desteğiyle üstünlük sağlayan PYD, Ayn el-Arap ile Afrin’i birleştirme kararı aldı. Gelişme üzerine Suriye Türkmenleri, Ankara’da olağanüstü toplanarak, buna karşı direnme kararı aldı. Suriye Türkmen Meclisi İstişare Kurulu Başkanı ve MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, PYD’nin iki kantonu birleştirmesinin Türkmenlerin ölüm fermanı anlamına geldiğini belirterek “Türkmenler kendi topraklarını savunacaklardır. Bunun için mücadele edeceğiz. Kimliğimizle ve onurumuzla savunacağız. Suriye’nin bir bütün olarak kalmasını istiyoruz. Eğer böyle bir bölünme süreci isteniyorsa biz de kendimizi savunacağız” dedi.
Suriye Türkmen Meclisi İstişare Kurulu, geçtiğimiz hafta sonu pazar günü Ankara’da bir araya geldi. Bölgede yaşanan son gelişmeler üzerine olağanüstü toplantı yaptıklarını açıklayan Şandır şunları söyledi: “Suriye’nin federal yapıya dönmesini isteyen bazı çevreler var. Bu federal yapı içinde ya da bölünen Suriye’de Türkmenlerin hakkını ve hukukunu nasıl savunacağız, bunları ele aldık. Ayrı bir Türkmen bölgesi oluşturma kararımız yok. Birileri PYD’nin ayrı bir bölge olarak ilan ettiği ve kanton dediği yere Türkmenleri yamamaya çalışırlarsa buna kesinlikle karşı çıkacağız.”
 
Mücadele edeceğiz
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa da, Süleyman Şah Saygı Karakolu’nun naklinin ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle toplantı düzenleme kararı aldıklarını söyledi. Türkmenlerin, PYD’nin kanton ilan etme kararını değerlendirdiklerini anlatan Mustafa, “Türkmenlerin ileriye dönük stratejilerini değerlendirdik. Türkmenler her şeye hazır olmalı. Kendi bölgemizde gereken tedbirleri almalıyız. Mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.