Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Suriye'de bilek güreşi ve Türkiye

                Sonuç almak doğru zaman, doğru yer ve doğru ilişki gerektirir. Ahlaken doğru olanı yapmak siyaseten doğru sonucu almak için yeterli değildir. Bilindiği gibi siyasette sonuç almak diğer her faktör ve aktörden daha önemlidir. Siyasetin doğruluğu jeopolitik gerek ve gerçeklikle uyumlu olmaya bağlıdır.

Soğuk Savaş sonrası meydana gelen olaylardan hiç birisi Suriye kadar ABD ve Rusya'yı karşı karşıya getirmemiştir. Suriye coğrafyası, bir tarafında ABD-AB-İsrail diğer tarafında Rusya ve ona müzahir ülkelerin bulunduğu iki tarafın bilek güreşine dönüşmüştür.

                ABD'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika'yı BOP ve Arap Baharı çerçevesinde dizayn etme stratejisi Suriye jeopolitiğinde Rusya engeliyle karşılaşmıştır. Rusya Karadeniz'deki varlığını, Kırım'ı iltihak ederek hem güçlendirmiş ve hem de sürekli hale getirmiştir. Akdeniz'deki varlığının tahkim edilmesinin yolunun da Suriye'den geçtiğini bilmektedir.

Rusya için Akdeniz ve Suriye'de var olmak Esad rejimi ile birlikte olmaktır.

Küresel bilek güreşi!

ABD ve Rusya özelinde küresel güçler bölgede bilek güreşi yapmaktadır. Her iki taraf da bilek güreşini yerel güçleri kullanarak gerçekleştirdiklerinde zayiat vermemektedir.

Sonuçta yıkılan İslam kentleridir, ölenler Müslümandır ve yağmalanan İslam medeniyetidir.

İran daha önce Şam'ın kırsalında Hizbullah tarafından kuşatılan muhaliflerin denetimindeki Madaya ve Zebadani bölgelerine yardımın ulaşmasına izin verme karşılığında Fua ve Kefreyya'ya da aynı miktarda yardım girmesini istemişti. İran bölgede olan biteni Şii-Sünni çelişkisi üzerinden okuyor.

Irak hükümet yetkililerinin, PKK'ya karşı olmak yerine ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği ve askeri danışmanları aracılığı ile PKK'nın öncülüğünde YBŞ'ye lojistik ve askeri destek vermektedir. Irak hükümetinin son 14 ay içinde YBŞ'ye gönderilen toplam silah yardımının 38 milyon doları aştığı belirtiliyor.

ABD'nin Türkiye yönünden çok daha vahim gelişmeler planladığı açıktır. PKK'nın Suriye kanadı olan PYD'ye ABD'nin helikopterlerle ağır ve etkili silahlar verdiği açıklanmıştır.

ABD'nin verdiği silahlar arasında Stinger füzeleri ve zırhlı araçlara karşı kullanılabilecek roketlerin olduğu da ifade ediliyor. Ayrıca ABD'nin Suriye'de YPG'ye dayalı güvenli bir bölge oluşturmayı planladığı da açıklanmış durumdadır.

Gelişmeler Türkiye'yi büyük bir risk altına sokmuştur.

Yazarın Diğer Yazıları