Suriye'de gözler Deyr ez Zor'da, Türkiye ise denklemin dışında

Suriye'de gözler Deyr ez Zor'da, Türkiye ise denklemin dışında
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Cahit Armağan Dilek, Suriye'de son dönemde yaşananları yorumladı. Tüm aktörlerin artık bizzat sahada olduğuna dikkat çeken Dilek, Deyr ez Zor'un kilit nokta olduğunu, Türkiye'nin denklemin dışında olduğunu ifade etti

Bünyamin ÖZTÜRK / Yeniçağ 

Suriye'de tırmanan gerilimi yorumlayan 21'inci Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Cahit Armağan Dilek, "Suriye'de yıllardır vekâletler üzerinden devam eden savaşta artık aktörlerin bizzat sahaya indiğini söyleyebiliriz" dedi. Dilek, asıl kıyametin Deyr ez Zor'un ele geçirilmesi için yaşanacağını belirtti.

ABD'nin bölgedeki planını hayata geçirmek için Deyr ez Zor'u kontrol altına alması gerektiğini aktaran Dilek şunları kaydetti: "Çünkü Deyr ez Zor, Şam ile Bağdat arasında bağlantıyı kesmek için kritik öneme sahip. ABD'nin bu oyununu gören Suriye ve Rusya da Fırat'ın doğusuna doğru hareket ederek Deyr ez Zor'u ele geçirmek istiyorlar. Tam bu noktada karşı karşıya geliyorlar ve son dönemde yaşanan uçak düşürme gibi olayların arka planında bu yatıyor."

ABD ve Rusya'nın Suriye'de kendilerine ait adı konulmamış bir güvenli bölge oluşturduğunu söyleyen Dilek, iki ülke arasında yaşananların kayıkçı kavgası olduğu yönündeki yorumlara katılmadığını dile getirdi. Dilek "ABD'nin sahada yaptıklarına karşılık Rusya'nın tavrının biraz yumuşak kaldığını söyleyebiliriz. Türkiye'nin ise denklemin dışında kaldığı görülüyor" dedi.

 

İlgili Haberler