Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Özcan YENİÇERİ

Özcan YENİÇERİ

Suriye'de işler giderek karışıyor!

Türkiye geç de olsa sınırın Suriye tarafına geçti.  Böylece terör örgütü YPG'nin ABD desteğiyle Menbic'e kadar ilerleyerek Türkiye'yi güneyden kuşatma harekâtının önü kesilmiş oldu.

Türkiye'nin bu harekâtı, arkasına ABD'yi alan PYD'yi hem şaşırttı hem de yeni arayışlar içine soktu.

Türkiye'nin güneyinde kanton birleştirme planı tehlikeye giren PYD arkasına aldığı ABD desteğiyle kantonları birleştirmenin alternatif yollarını araştırmaya başladı. Bunlardan birisi de El Bab üzerinden kantonlar arasındaki bağlantıyı kurmak hayaliydi.

Niyetlerin farkında olan TSK'nın yeni hedef olarak El Bab'ı aldığı anlaşılıyor. 

Türkiye'nin kararlılığına karşı Rusya ve ABD'nin oyun içinde oyun olarak nitelenecek tavrı Suriye'deki durumu giderek karmaşıklaştırıyor.

Tehlikeli tahrikler!

Akaçakale'nin karşısındaki Tel Abyad kantonunda bulunan Amerikan Özel Kuvvetleri, bulundukları binalara birden bire ABD bayrağı çektiler. ABD bayraklarının PYD üyeleri tarafından değil, bölgede bulunan Amerikan Özel Kuvvetler askerleri tarafından asıldığı medyaya düştü. Bu durum ABD'nin hesap içinde hesap peşinde olduğunu gösterir.

İkinci bir gelişme de Çobanbey'de Türkiye'nin birlikte savaştığı ÖSO'ya ait bazı kuvvetler Amerikan Özel Kuvvetleri'ni protesto ediyor. ABD'li askerler bunun üzerine gittikleri Çobanbey'den Türkiye'ye dönmek zorunda kalıyorlar.

ABD'nin, Türkiye ile birlikte kurduğu, ancak 6 ay içinde desteğini büyük ölçüde kestiği ÖSO'nun içindeki bazı grupları Türkiye'ye karşı kışkırttığı ciddi iddialar arasındadır.

Operasyonlarda Türkiye'nin Araplardan çok Türkmenleri ön planda tuttuğu iddia edilerek bu gruplar kışkırtıldı. Bu yüzden Cerablus'ta sivil bir yönetimin henüz kurulamadığı iddia ediliyor. ABD destekli Mutasim ve Hamza Tugayları bu yüzden TSK tarafından bölgeden uzaklaştırılarak Azez yönüne gönderildi.

Rakka operasyonundaki güçlükler

Gelişmeler öncelikle ABD ile ÖSO arasındaki krizin büyüdüğünü gösteriyor. Bu durum Rakka operasyonu için ABD ile Türkiye ve ÖSO arasındaki iş birliğini güçleştiriyor. Gelen haberlere göre ÖSO çatısı altında Türkiye ile birlikte IŞİD'e karşı savaşan 8 Suriyeli muhalif savaşçı grup, ABD askerleri ile birlikte operasyonda yer almak istemiyor. Gruplar, ABD'nin Suriye topraklarında olmasına tepki gösteriyor.

Türkiye'nin daveti üzerine Çobanbey kasabasına gelen 29 ABD askeri, ÖSO grupları tarafından protesto edilmişti. ABD askerleri, Türk askerleri tarafından güçlükle kasabadan çıkartılmıştı. Türkiye, ABD askerlerinin operasyonda yer almasında ısrar edince, gruplarda kopmalar başladığına yönelik haberler geliyor.

ABD ve Rusya gerilimi!

Diğer yanda ABD, Suriye'nin Deyr ez-Zur kentinin güneyinde Suriye'ye ait askeri üs, koalisyon güçleri tarafından vuruldu. Suriyeli yetkililer saldırıda 62 askerin öldüğünü, 100 askerin de yaralandığını açıklamıştı.

Bu durum ABD ile Rusya arasında ciddi bir gerilimin işaretlerini vermiştir.

Rusya, ABD güçlerinin Suriye'de rejim askerlerini vurması üzerine Rusya'nın talebiyle BMGK'yı toplantıya çağırıyor.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power bu çağrıyı, "Rusya, BMGK'yı toplayarak ahlakçılıkla dolu bir oyun sergilediğini, bu durumun Rusya'nın standartlarına göre bile eşsiz derecede şüpheci ve ikiyüzlü" olarak nitelendiriyor.

Power, "Rusya, çatışmaların durdurulması anlaşmasında kendi üzerine düşeni yerine getirmedi. Esed rejimi, saldırılarına devam ediyor. Anlaşmaya göre bunu durduracaktı" ifadelerini kullanıyor.

Rusya'nın Temsilcisi Vitaly Churkin ise ABD'yi Suriye'de çatışmaların durması anlaşmasını ihlal ederek Suriye rejimi unsurlarına saldırıp IŞİD'in hedeflerine destek vermekle suçluyor.

Power, BM Genel Kurulu'ndaki toplantıya özellikle geç geliyor, Churkin ise Power konuşurken salonu terk ediyor.

Durumun ne kadar hassas ve değişebilir olduğunu yaşananlar gösteriyor.  Suriye ile ilgili olarak ittifaklar ihtilaflarla, barışlar savaşlarla, dostluklar düşmanlıklarla kol kola gidiyor. Suriye'de herkes herkese karşı hem savaş hem de iş birliği içindedir. Suriye'de işler giderek karışıyor!

Yazarın Diğer Yazıları