Suriye’de ÖSO ile başarı sağlanamaz

Suriye’de ÖSO ile başarı sağlanamaz
Emekli Tuğgeneral Eslen, Türkiye’nin Suriye’de ÖSO’yü destekleyerek bir sonuç alamayacağını savundu. Bölgenin değişken yapısına ve örgütlerin durumuna ilişkin değerlendirmeler yapan Eslen, ÖSO’nun iç yapısını anlattı.

Bünyamin Öztürk / ANKARA

Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terör örgütü IŞİD'in ikinci başkenti olarak adlandırılan El Bab'a düzenleyeceği operasyon öncesi uyarılarda bulundu.

Eslen, "El Bab'a piyade gönderilmezse başarı sağlanamaz. Bu iş Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile olmaz. Kaldı ki, 2 bin ÖSO askeri ile IŞİD'in takviye yaptığı El Bab'ı ne ele geçirebilirsiniz ne de kontrol altında tutabilirsiniz" dedi.

El Bab operasyonunun başarılı olabilmesi için askeri stratejinin doğru belirlenmesi gerektiğini ifade eden Eslen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uygulanmak istenen askeri stratejinin doğru olup olmadığını anlayabilmek için bazı kriterlerin belirlenmesi gerekir.

Bunlardan birincisi seçilen askeri hedef elde edildiğinde siyasi amaç sağlanıyor mu? Eğer burada siyasi amacımız Fırat'ın batısında kurulmak istenen PKK/PYD koridorunu engellemekse ve El Bab ele geçirildiğinde bu başarılıyorsa doğru bir adım demektir.

İkinci kriterde maliyetine bakılmalı. Fırat Kalkanı ile hedeflenen amaca bakıldığında askeri maliyete değer olduğunu düşünüyorsanız bu da doğru bir adımdır.

Üçüncü kriter ise mevcut askeri güçle bu hedefe ulaşılabiliyor musunuz? Operasyona bakıldığında biz El Bab'ı ele geçirmek ve kontrol etmek için ÖSO'yu kullanıyoruz. ÖSO'nun mevcuduna bakıldığında 2 bin civarında olduğu görülüyor. Bu sayıyla ÖSO ne El Bab'ı ele geçirebilir ne de kontrol altında tutabilir."

ELE GEÇİRDİKLERİ KÖYLERİ BIRAKIYORLAR!

ÖSO birliklerinin ele geçirdikleri 9 köyü ABD'lilere kızdıkları gerekçesiyle terk etmelerine de tepki gösteren Eslen, bu tip gruplarla sonuç elde etmenin olanaksız olduğunu söyledi.

Niccolo Machiavelli'nin, "En kötü ordular, paralı askerlerden kurulan ordulardır" sözünü hatırlatan Eslen şöyle devam etti: "ÖSO'nun içerisinde yer alan bazı gruplar ciddi değil. İstedikleri zaman bulundukları yeri terk ediyorlar. Kaldı ki başarılı olunsa da ele geçirdikleri yerin kontrolünü sağlamada başaralı olabilecekleri tartışma konusudur. Bir de son yaşananlarla güvenilir olmadıklarını gösterdiler."