Suriyeli muhaliflerden Ayn el-Arap’a asker

Suriyeli muhaliflerden Ayn el-Arap’a asker
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Ayn el-Arap’a destek için asker gönderme kararı aldı.

Esad karşıtı muhaliflerin silahlı gücü Özgür Suriye Ordusu, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adıyla hareket eden terörist grubun kuşatması altında bulunan Ayn el-Arap’a 1300 kişilik kuvvet gönderme kararı aldı. ÖSO Karargahı’ndan yapılan açıklamada, Halep Cephesi Komutanlığı’na bağlı askeri birliğin IŞİD’e karşı hareket hazır halde olduğu ve 36 saat içinde cepheye geçeceği duyuruldu. ÖSO Cephesi Komutanlığı, 1300 kişilik birliğin silah durumunun da yeterli olduğunu bildirdi. Açıklamada, Ayn el-Arap’a yardım sırasında PYD’den kaynaklı bir sıkntı olmayacağı ifade edilirken, başını ABD’nin çektiği Koalisyon’la görüşme yapılmadığı ancak, destek istedikleri ifade edildi. Ayn el-Arap’a 200 peşmerge gönderme kararı alan Mesut Barzani’nin bu karara karşı nasıl bir tavır takınacağı merak ediliyor.

Bu arada IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasında devam eden çatışmalar, dün akşam saatlerinde şiddetlendi. Terör örgütü IŞİD, kısa süre önce kontrolüne geçirdiği Ayn el Arap bölgesindeki Tel Şeir tepesine bayrak dikti. Kısa süre sonra ABD öncülüğündeki Koalisyon Güçleri’ne ait savaş uçakları, tepeyi bombaladı. Bayrak dikerken Suruç sınırdan da görülebilen bazı silahlı gruplar, bombalamanın ardından gözden kayboldu. Saldırı sonrası bölgeden yoğun ateş ve duman yükseldi.

Kerkük’e saldırı
Öte yandan, Kerkük’e bağlı Meryem Beg köyünde, Peşmerge Güçleri’yle IŞİD mensupları arasında çatışma çıktı. Barzani hükümetine yakınlığıyla bilinen bildiren Rudaw’ın haberine göre; IŞİD’in saldırıya geçtiği, Peşmerge Güçleri ve Türkmenler’in de sert karşılık verdiği ve çatışmanın sürdüğü bildirildi.

Bahoz Erdal, PYD saflarında 
“Peşmerge koridoru” ile ilgili  gelişmelerin dikkatle takip edildiği Ankara’da dün istihbarat birimlerine oldukça önemli bir bilgi ulaştı. Terör örgütü elebaşlarından Suriye kökenli Bahoz Erdal’ın PYD’ye destek olmak ve Suriye kökenli teröristlere komuta etmek için Ayn el-Arap’a geçtiği bildirildi. Mesud Barzani başkanlığında, Duhok’ta 10 gün süren ve “Büyük Kürdistan” için kararların alındığı Suriye Kürt Ulusal Konseyi ve Demokratik Toplum Hareketi çatısı altına çeşitli siyasi partiler bir araya gelmişti. Terör örgütü PYD’li Salih Müslim de bu toplantılara katılmıştı. YENİÇAĞ’ın istihbarat birimlerinden edindiği bilgilere göre uzun bir süredir ortalarda görünmeyen ve Kandil tarafından tasfiye edildiği iddia edilen terör örgütü elebaşlarından Bahoz Erdal da Duhok’taki toplantıların bir bölümüne iştirak etti. Bahoz Erdal’ın daha sonra Ayn el-Arap’ta IŞİD’le savaşan Kürt teröristlerin başına geçmesi için Suriye’ye gittiği tespit edildi. Ankara’nın güvenlik koridorlarında, PYD için peşmergeye koridor açılmasının gündemde olduğu bir zamanda Bahoz Erdal’ın Ayn el-Arap’a geçmesi manidar bulundu. Oluşturulan koridordan geçen peşmergelere Türk Silahlı Kuvvetleri’nin refak edeceği ve her birinin ayrı ayrı kayıtlarının tutulacağı açıklanmıştı.               

Haber Necdet Pekmezci