Suriyeli olmayanlara da çalışma izni!

Suriyeli olmayanlara da çalışma izni!
Türkiye'de bulunan 400 bin Suriyeli’nin ardından, çoğunluğu Afgan ve Iraklı yaklaşık 250 bin kişi daha iş pazarına girmeye hak kazandı. Avrupa Birliği ise, “memnunuz” açıklaması yaptı.

AB’nin vize muafiyeti kararına kısa süre kala, Suriyeli sığınmacılara çalışma izninin ardından, Türkiye sessiz sedasız ülkedeki diğer sığınmacılara da “çalışma izni” verdi.

AB Komisyonu, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti için Türkiye’nin önüne koyduğu 72 şartın gerçekleşip gerçekleşmediğine Çarşamba günü karar verecek.

Kritik toplantıdan sadece bir hafta önce, Türkiye en zor adımlardan birini atıp, Suriyeliler dışındaki yabancı sığınmacılara da “çalışma izni” sağladı.

Türkiye’de yaklaşık 3 milyon Suriyeli sığınmacının 400 bini iş hayatında fiilen yer alıyordu. Şimdi alınan yeni kararla, çoğunluğu Afgan ve Iraklı, yaklaşık 250 bin yeni işçi daha iş pazarına dahil olacak.

AB KOMİSYON BAŞKAN YARDIMCISI: MEMNUNUZ

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Timmermans, konuyla ilgili olarak Avrupa Parlamentosu’na bilgi verirken, Türkiye’nin Suriyeliler dışındaki sığınmacılara da iş pazarını açmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.
Timmermans, “Türkiye’nin Suriyeli olmayanlara da çalışma izni hakkı tanıması, olumlu bir gelişme” dedi.

“TÜRKİYE İLE İLETİŞİME GEÇMEDİK, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ NE HALE GELDİ…”

 Timmermans, vize muafiyeti konusunda Avrupalı siyasetçilerden gelen Türkiye’deki demokratikleşme ve ifade özgürlüğü konusundaki eleştirileri yanıtlarken de, “Birkaç yıl Türkiye’yle iletişime geçmedik, insan hakları durumu, ifade özgürlüğü durumu ne hale geldi” yorumunu yaptı. Timmermans şöyle konuştu;

“Türkiye’yle iletişime geçmediğimiz, birbirimize sırtımızı döndüğümüz, birbirimizle konuşmadığımız yıllarda ne oldu? Türkiye’deki insan hakları, basınının durumu bu yıllarda ne hale geldi?”

Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin yargı ve medyanın bağımsızlığını da içeren 23 ve 24. fasıllarının açılmasının “çok büyük bir fırsat” olacağına da vurgu yapan AB Komisyon Başkan Yardımcısı, “Bizim yapmamız gereken bu başlıkları açmak. AB’ye daha yakın olmayı bu kadar çok istiyorlarsa, kendilerine bunun olabileceğini kanıtlayalım. Çünkü bugünlerde, açıkça söylememe izin verin, Türkiye ile bizim aramızdaki uzaklık azalmıyor. Aksine, insan hakları, medya ve sivil topluma olanlar nedeniyle daha da artıyor. Eğer söyledikleri gibi AB’ye daha yakın olmak istiyorlarsa, medya, insan hakları ve sivil toplumun durumunu geliştirmeleri gerekiyor. Kendimizi mutlu hissettiğimiz, onları yok sayarak, karışmayarak geçirdiğimiz o yıllar boyunca Türkiye’de hiçbir konuda ilerleme olmadı. Aksine gerileme oldu. Ve ben diyorum ki; Türkiye’yle iletişime geçelim…”

Sözcü