Suriyeli sığınmacılarla hastalıklar da geldi!

Suriyeli sığınmacılarla hastalıklar da geldi!
CHP’li İrgil uyardı: Suriyelilerde salgın hastalık tehlikesi büyük. Çocuklara acil olarak yeniden aşıları yapılmalı

Milletvekili Ceyhun İrgil, mültecilerle Türkiye’de önceden kontrol altında bulunan sıtma, şarkçıbanı, çocuk felci, tüberküloz, kızamık, tifo ve bruselloz hastalıkların tekrar görülmeye başladığını belirtti. İrgil, “Okullar açılıyor. Suriyeli çocukların aşıları tamamlanmalı, gerekirse ek aşı yapılmalı” dedi. 

 

 Suriyeli sığınmacılarla hastalıklar da geldi! 

CHP’li İrgil, Türkiye’de kontrol altına alınan sıtma, şark çıbanı çocuk felci, tüberküloz kızamık, tifo ve bruselloz gibi hastalıkların tekrar görülmeye başladığını söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Suriye’den Türkiye’ye gelen mülteci ve göçmenler nedeniyle bir kontrolsüz giriş olduğunu, 7 bulaşıcı hastalığın tekrar sahneye çıktığını söyledi. İrgil, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında çocukların sağlığının tehdit altında olduğuna dikkati çekti. Suriyeli mülteci ve sığınmacılarla ilgili karşılaşılan halk sağlığı tehdidine işaret eden İrgil, İçişleri Bakanlığı verilerine göre Haziran 2015 itibarıyla 1 milyon 400 bin mülteci olduğunu, bu rakamın gayri resmi olarak ise 3 milyona yakın olduğunu ifade etti.

Okullar ne olacak?

 “Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre şu anda Suriye’de görülmeyen bizde de kontrol altına alınan ama bizde de hiç görülmeyen 7 bulaşıcı hastalık tekrar sahneye çıktı” diyen İrgil, “Bunlar sıtma, şark çıbanı, çocuk felci, tüberküloz, kızamık, tifo ve bruselloz. Yani bulaşıcı hastalıklar... Bu 7 hastalık Türkiye’de de elimine edilmişti ve görülmez olmuştu, kontrol altına alınmıştı. Fakat son yıllarda şark çıbanında da özellikle bir artış görüyoruz” uyarısını yaptı. Kamplarda olayın kontrol altında olduğunu fakat özellikle Türkiye genelinde 300 ila 500 bin arasında tam sayısını bilinmeyen çocukların özellikle şehirlerde aşısız olabileceğini tahmin ettiklerine işaret eden İrgil, çocukların şu anda bir arada olmadığını ancak yakın zamanda okulların açılacağını söyledi.

Ek aşı yapılmalı

Türkiye’de kızamıkta artış olduğunu, bu artıştın nedeninin Suriyeli mültecilerin olduğunu iddia edenlerin çok fazla olduğunu belirten İrgil, “Benim endişem şudur; okullar açılmak üzere... Çocuklar bir araya geldiğinde salgın hastalıkların hızla yayılma ihtimali çok yüksek. Bu nedenle özellikle kızamık, çocuk felci ve diğer hepatit A özellikle birbirine çok kolay bulaşan hastalıklar açısından ve tüberküloz açısından da toplumun uyarılmasını, okullarda yöneticilerin önlem almasını, Sağlık Bakanlığı’nın ve il sağlık müdürlüklerinin mutlaka mülteci çocuklara da aşı programının tamamlanması, gerekirse Türkiye’deki çocuklar için ek aşı yapılmasını öneriyoruz. Çünkü şu anda bizim çocuklarımız karma aşılarını, kızamık ve diğer aşı programlarını tamamlamış durumdalar. Fakat Türkiye’nin 30 yıldır neredeyse büyük bir özenle işlediği aşı takvimi aşı programı şu anda değişmiş durumda. Çocukların bir an önce ek aşılarla kontrol altına alınması gerekiyor” dedi.