"Suriyelilere ev ve 300 dönüm üzeri arazi satılmalı"

"Suriyelilere ev ve 300 dönüm üzeri arazi satılmalı"
2017 yılı ilk 7 ayında yabancılara yapılan konut satış sayısı hızla artıp 11 bin 434 olurken, Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı Suriyelilere konut satışı izni verilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye vatandaşlarına sınır olmayan şehirlerde konut satışının açılması gerektiğini dile getiren Özelmacıklı, "2016 yılında sadece İstanbul'da mesken ve ticaret yerlerinde Suriye vatandaşlarının 12 bin 536 aboneliği bulunuyor. Bu durumda konut alım gücü olanlar ya Türk vatandaşlarından güvendikleri kişiler adına yada şirket kurarak tüzel kişi adlarına alıyorlar. Konut alımlarına izin verilmesi piyasanın şeffaflaşmasına, hatta kira fiyatlarının aşağı yönde seyrine fırsat verecektir. İç talebe olumlu etki yapacaktır" dedi.

Yabancılara konut satışı konusuna da değinen Özelmacıklı "Yabancılara satışta bazı kısıtlamalarımız var. Aslında her isteyen istediği yerden ve istediği metrekarede yer alamıyor. Öncelikle, askeri yasak bölgelerde yabancıların taşınmaz edinimi mümkün değil. Ayrıca yabancı uyruklu bir gerçek kişi, en fazla 300 dönüm taşınmaz satın alabiliyor. Ayrıca yabancı uyruklu gerçek kişilerin edindikleri taşınmazlar özel mülkiyete konu ilçe yüz ölçümünün yüzde 10'unu geçemiyor" dedi.

KUZEY KORE VE ERMENİSTAN LİSTEYE GİRMELİ

Altın Emlak Genel Müdürü, "Bakanlar Kurulu Kararı ile şu anda Suriye, Ermenistan, Kuzey Kore ve Küba gibi ülkelere konut satışı yapılamıyor. Ayrıca kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Hatay, Kilis, Mardin illerinde ve Gökçeada ve Bozcaada'da yabancıların taşınmaz edinimi yasak. Ülkemize ayrıca da sınır ülkelerin vatandaşları, kendi ülkelerine sınır illerimizden taşınmaz edinemezler. Buna göre; Bulgaristan Edirne ve Kırklareli illerimizde; Rusya; Karadeniz'e komşu illerimizden, Irak; Şırnak ve Hakkari illerimizde; İran; Hakkari, Van, Ağrı, Iğdır illerimizde; Azerbaycan; Iğdır ilimizde; Gürcistan; Ardahan ve Artvin illerimizde taşınmaz edinemezler. Yunanistan da özel durumu gereğince tüm sınır ve sahil illerimizde taşınmaz mal edinimlerine izin verilmiyor" dedi.

YABANCILARDAN BÜYÜK TALEP VAR

"Karşılıklılık (mütekabiliyet) şartının kaldırılması ile satışlarımızdaki yabancı payı artmaya devam ediyor. Yabancı taleplerine yetişebilmek amacıyla hem temsilcilerimize dil eğitimi vermeye, hem de ofislerimizde İngilizce ve Arapça bilen personeller istihdam etmeye başladık" diyen Özelmacıklı, yabancılara olan satışlarda, Suudi Arabistan temsilciliğimizin yanı sıra, Aydın, Yalova, Trabzon, Bursa, Fethiye, Mersin ve Antalya bölgelerinde yoğun talep aldıklarını, sezonluk kiralamalarda da eşyalı kiralık villa, özel konutlarda da talebe yetişemediklerini söyledi.

İlgili Haberler