Suriye’ye müdahale büyük risk getirir!

Suriye’ye müdahale büyük risk getirir!
Emekli paşalar Türkiye’nin Suriye’ye müdahale seçeneğine karşı çıktı. Org. Kılınç, “BM, Rusya ve ABD karşı çıkar”, Org. Özgen de, “Müdahale iyi düşünülmeli” diye ikaz etti

Paşalardan bölge uyarısı

TSK’nın, Suriye’ye girmesinin doğru olmayacağını belirten emekli generaller uyardı: Olası bir müdahale tehlikeli sonuçlar doğurur. Türkiye bu tuzağa düşmemeli.

Hükümetin, Suriye’deki gelişmelere askeri yoldan müdahale etme kararını tartıştığı günlerde emekli paşalardan sert uyarı geldi. Eski Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, “Müdahale son derece büyük riskler getirir. Büyük güçlerin etkisiyle Birleşmiş Milletler (BM) karşımızda olur. Müdahaleye Rusya ve ABD karşı çıkar” dedi. Emekli Orgeneral Necati Özgen ise Türkiye’nin, sınırlarına tecavüz olmadığı sürece Suriye bataklığına müdahale etmemesi gerektiğini söyledi. Tuncer Kılınç, bölgede ABD’nin askeri gücü bulunduğunu anımsatarak, bunların da terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’ye destek verdiğini vurguladı. Kılınç, Türkiye’nin olası bir müdahalesinde ABD’nin müttefik olduğu gruba karşı aynı düşüncede olmayacağına dikkat çekti.

Günlük hesaplar

Bir müdahale durumunda BM’nin de Türkiye’nin karşısında olacağını söyleyen Kılınç, ABD ve Rusya’nın yanı sıra İran ve Mısır’ın da tepki göstereceklerini ifade etti. Türkiye’nin müdahale gerekçesinin de inandırıcı olmayacağını anlatan Tuncer Kılınç, şöyle dedi: “Çok bıçak kemiğe dayanmış bir durum yok. Bütün riskleri göze alarak müdahale yapmanın iç kamuoyunda oya tahvil edilme ihtimali var. Bu hesaplar da stratejik değil. Günlük hesaplara benziyor.” Emekli Orgeneral Necati Özgen ise, müdahale taraftarı olmadığını, önceliğin vatanın korunmasına verilmesi gerektiğini söyledi. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Suriye bataklığına girmesinin doğru olmadığını belirtirken şunları söyledi:

Hedef belli değil

“Düşman, hedef belli değil. Arap saçı gibi karışık, kimin ne olduğu belli olmayan, 30’a yakın örgütün bulunduğu başı sonu olmayan, acımasız örgütlerin olduğu bir yere TSK’nın girmesi kesinlikle yanlış olur.” Türkiye’nin, olası bir sınır tecavüzünü göz önünde bulundurarak hareket etmesini isteyen Özgen, ABD ve İsrail’in  kurduğu tezgaha düşülmemesini isteyerek şunları kaydetti: “Türkiye, maşa gibi kullandırmamalı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi var. IŞİD’in Türkiye içinde teröristleri var. IŞİD’e yönelik bir harekat yaparsanız büyük olaylar meydana gelebilir. TSK, birçok cephede mücadele etmek zorunda kalır. ”