Suriye’ye yönelik kara harekâtı kapıda

Suriye’ye yönelik kara harekâtı kapıda
Olası kara harekâtında Kilis-Karkamış hattından Suriye’ye yaklaşık 20 bin yakın asker, yüzlerce zırhlı aracın geçmesi planlanıyor. Nokta operasyonları ise uçarbirlikler yapacak

Suriye’ye yönelik kara harekâtı kapıda

Olası bir harekâtta Suriye’ye 20 bin askerin ve yüzlerce zırhlı aracın geçmesi gündeme gelecek. Ancak Ankara harekâtın uluslararası koalisyon ile birlikte yürütülmesini istiyor.

Suriye’ye yapılacak kara harekatının gündemde olduğu iddiaları hem hükümet hem de güvenlik kaynaklarınca yalanlandı. Buna rağmen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Hava operasyonları yeterli değil. Kara gücünü hep birlikte konuşmalıyız” açıklamasıyla birlikte gözler Suriye’ye yönelik olası kara harekâtı seçeneklerine çevrildi. Olası bir kara harekâtında Kilis-Karkamış hattından Suriye topraklarına 20 bine yakın asker ve yüzlerce zırhlı aracın geçmesi gündeme gelecek. İncirlik’ten kalkacak uçaklar da kara birliklerine hava desteği vererek alan açacak. “Nokta operasyon” ihtiyaçları ise Sikorsky helikopterlerle düzenlenecek uçar birlik harekâtına özel birliklerin de katılımıyla karşılanacak. Ankara, kara harekâtının tek taraflı olarak Türkiye tarafından değil, uluslararası koalisyon ile birlikte yürütülebileceğini değerlendiriyor. TSK, Suriye sınırında halen 55 bin asker ile 500 zırhlı araç bulunduruyor. Uluslararası koalisyonun ortak kara harekâtına karar vermesi halinde, sınırdaki güçler takviye edilecek. Ankara’nın önerisi Cerablus-Azez hattında 110 km’lik IŞİD’den arındırılmış bölge oluşturulması. Kara harekâtıyla bölgenin IŞİD’den temizlenmesi ve bu alanlara PYD dışındaki muhaliflerin özellikle de Türkmenlerin yerleştirilmesi.  Böylece bölgede demografik yapının korunması. Suriye sınırının 15 km kadar içine girilecek bir kara harekâtının başarıya ulaştırılabilmesi için 4 tugay (20 bin asker) güç kullanımına ihtiyaç olduğu değerlendiriliyor.

Sınırda önlem

Ankara’nın önerisine uluslararası destek sağlanamazsa, Türkiye’nin tek taraflı ve “sınırlı” bir kara operasyonu düzenlemesi seçeneği de masada duruyor. Ancak bu tip bir kara harekâtının, sınır ötesine komando, piyade ve zırhlı birliklerin gönderilmesinden ziyade, IŞİD mevzilerinin sınırı geçmeden topçu ateşiyle vurulması şeklinde icra edilmesi yüksek olasılık. Fırtına obüslerinin etkin gücü kullanılarak Suriye’nin 40 km derinliğine kadar belirlenen hedeflerin vurulabileceği değerlendiriliyor. Harekatın kapsamının ne kadar geniş olduğunu gösteren bir başka gösterge de koalisyon uçaklarını havadan korumak amacıyla gönderilen her türlü hava koşulunda operasyon yapabilen İncirlik Üssü’ndeki Amerikan uçakları. Bu uçaklar, Suriye ve Rusya’dan gelebilecek olası saldırılara karşı koalisyon uçaklarını korumakla görevli olacaklar. Koalisyonun havadan operasyonları sürerken, Suriye’deki Türkmenler, Araplardan oluşan muhalif güçlerin karadan çalışmaları da sürecek.