Suruç'taki çatışmayı BBC'den öğrenmek!

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki silahlı çatışma ve sonrasında meydana gelen olaylar, Tayyip Erdoğan tarafından önce "Seçim çalışması yapan AKP adayına ve ekibine PKK saldırısı" olarak duyuruldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise "Önceden hazırlanmış, kurgulanmış bir olay olduğu anlaşılıyor" diye bilgi verdi.

Gazetelerin büyük çoğunluğu, karşı taraf HDP'liler olduğu için bu açıklamalara itibar etti! Ayrıntıya girmedi!

Bütün basını taradım. Yeniçağ'daki haber farklıydı, çünkü yerel kaynaklara dayanıyordu. Yerel kaynak "Ajansurfa" idi.

***

Şanlıurfa Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada olay "AK Parti Milletvekili Sayın İbrahim Halil Yıldız, yanındaki grup ile birlikte Suruç ilçe merkezinde gerçekleştirdiği esnaf ziyareti sonrasında iki grup arasında çıkan tartışmanın kavgaya dönüşmesi" olarak değerlendirilmişti.

Ajansurfa'nın haberinde ise özetle şöyle deniliyordu:

"İddiaya göre, AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve yakınları seçim çalışması kapsamında iş yerlerini ziyaret ederken bir esnafın tepkisiyle karşılaştı. İş yerinden çıkılmasını isteyen ve adının Esved Şenyaşar olduğu anlaşılan esnafla partililer arasında kısa bir tartışma yaşandı. Vekil ve yakınları buradan ayrıldı. Ertesi gün bir grup, Şenyaşar'ın iş yerini uzun namlulu silahlarla taradı. Şenyaşar da uzun namlulu silahla karşılık verdi. Saldırıda oğlu öldürülen Esved Şenyaşar, ayağından yaralandı.

Şenyaşar ailesinden üç, Yıldız ailesinden bir olmak üzere toplam dört kişi öldü. Yaralı sayısı ise 10'dan fazla...

3'üncü olay Suruç Devlet Hastanesi'ndeki yaralılara saldırı şeklinde gerçekleşti. Esved Şenyaşar'ın yaralı olarak geldiği hastanede öldürüldüğü öne sürüldü.

Hastane çevresindeki olaylar da yaklaşık 4 saat sürdü. Kent merkezine sevk edilmesi gereken yaralıların öfkeli kalabalık tarafından engellendiği öğrenildi."

***

Ajansurfa'yı biraz inceledim. Köşe yazarlarının son yazılarını okudum. Partiler arasında tarafsız bir yayın çizgisine sahip olduğu sonucunu çıkardım.

Haberin daha ayrıntılı olanı ise yerel veya ulusal basında değil, BBC Türkçe'de yayınlandı! BBC'ye konuşan tanıkların anlatımına göre, olaydan 3 gün önce yine aynı milletvekilinin, esnaf çarşısındaki aynı dükkân sahiplerinden oy istediği, dükkân sahiplerinin ise "Bizden size oy çıkmaz" dediği, gerilimin de burada başladığı iddia edildi:

"Olay günü tekrar gelen ve oy isteyen milletvekili adayına Şenyaşar ailesi, 'Bizim oyumuz belli, buradan size oy çıkmaz' dedi, ardından karşılıklı ağız dalaşı başladı. Milletvekilinin kardeşi, Celal Şenyaşar'a tokat attı. Celal Şenyaşar'ın kardeşi de tokatla cevap verdi. Bir silah sesi duyuldu ve Celal Şenyaşar yere yığıldı. Yakınları da bıçak ve pompalı tüfekle karşılık verdi. Çatışma çıktı. Saldırıda yaralanan kardeşleri ve çocuklarının akıbetini öğrenmek için hastaneye gelen baba Esved Şenyaşar hastanede öldürüldü."

Kısacası Suruç'taki olay, AKP adayının, HDP'li olduğu bilinen aynı kişilere günler süren ısrarla propaganda yapmaya kilitlenmesi, HDP'li esnafın da buna tahammül edememesinden kaynaklanıyor.

***

Tayyip Erdoğan da bu haberlerin yayınlanmasından sonra, bayram namazından çıkarken, "Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın ağabeyini Suruç'ta ne yazık ki terör örgütü PKK, HDP öldürdü. Esnaf ziyareti yapılırken 'Siz bizim HDP'li olduğumuzu bilmiyor musunuz, nasıl buraya gelir girersiniz' gibi bir yaklaşımla orada bu tür bir saldırı cereyan etti ve bunun neticesinde böyle bir durum ortaya çıktı. 4 ölü, 9 kadar yaralı var" dedi.

Dört ölünün üçü aynı aileden ve HDP'li... Onları kim öldürdü?

Bu olay gösterdi ki Türkiye'de gazetecilik, siyasilerin açıklamalarına endekslenmiş, yani neredeyse bitmiş! Ajansurfa ve Yeniçağ'ı ayrı tutarsak, olayla ilgili iddiaları, BBC Türkçe'den öğrenmek, meslek adına utanç verici değil mi?

Yazarın Diğer Yazıları