Sürüye veya sınıra kurt çağırmak!

Hürriyet muhabiri Nerdun Hacıoğlu'nun Moskova'dan geçtiği habere göre iki Rus milletvekili, Devlet Başkanı Putin'den, 95 yıl önce Sovyet Rusya ile Türkiye arasında imzalanan "6 Mart 1921 Dostluk ve İşbirliği Anlaşması"nın iptal edilmesini istedi.

Komünist Partili milletvekilleri Valeriy Raşkin ile Sergey Obuhov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a yazdıkları mektupta ayrıca "Moskova Anlaşması'nın devamı sayılan Kars Anlaşmasıyla Rusya imparatorluğunun parçası olan Kars bölgesi, Güney Batum bölgesi ve Ağrı bölgesi Türkiye'nin eline geçmiştir. Ermenistan, Kars Anlaşması'nı geçerli saymıyor. Benzer şekilde Gürcistan parlamentosu da Kars Anlaşması'nı 2005 yılında lağvetmişti" denildi!

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise Güney Askeri Bölgesi için "ani tatbikat" emri vererek, birliklerin alarm seviyesine getirilmesini istedi. Tatbikata Karadeniz ve Hazar filosundaki gemiler de katılacak.

***

Türkiye, Suriye sınırındaki olaylara ve PKK'nın Güneydoğu'daki kalkışma girişimine odaklanmışken, Kuzeydoğu Anadolu'da da ilginç olaylar oluyor.

Kars'ın Kağızman ilçesinde, Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ilçesindeki terör operasyonlarını protesto etme gerekçesiyle Kümbet Mahallesi'nde taşlarla barikat kurarak yolu kapatan gruba polis özel harekât ekiplerince müdahale edildi.

Kars'ta, Selim, Sarıkamış ve Kağızman ilçelerindeki ''geçici askeri güvenlik bölgesi'' süresi de 21 Şubat'a kadar uzatılmıştı. Kağızman'daki eylemlerin benzeri daha önce Kars şehir merkezinde de denenmiş, Bülbül Mahallesi İbrahim Ethem Aykut Caddesi'nde barikat kurarak yasa dışı eylem yapanlar gözaltına alınmıştı.

***

"PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD güçleri" ise ABD, Rusya ve Suriye'nin desteğini alarak işgal ettiği toprakları genişletmeye devam ediyor. AA'nın haberine göre PYD'nin Fırat Nehri'nin batısındaki operasyonuna destek için Amerikalı danışmanlar da bölgeye geldi. 

Türkiye ise güneyden gelen tehdide Suudi Arabistan'ın kurduğu Vehhabi ittifakıyla cevap verme imkânlarını araştırıyor! Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Suudi Arabistan ziyaretinde bulunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, dün de Katar Savunma Bakanı Halid bin Muhammed el-Atiyye ve beraberindeki heyeti Ankara'da misafir etti!

***

Türkiye, mülteci meselesine müdahale için de NATO'yu yardıma çağırdı! Başbakan Ahmet Davutoğlu; "Perşembe günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Suriye'den gelen mülteci akınının bütün sonuçları konusunda NATO'nun da devreye girmesi hususunda Türkiye ve Almanya birlikte, bunu bir gündem maddesi olarak NATO'ya tavsiye edecek ve özellikle de NATO'nun da izleme, gözetleme mekanizmalarının sınırda ve Ege'de etkin şekilde kullanılması konusunda ortak çaba sarf edeceğiz" dedi.

Ardahan'da yoğun kar yağışı sebebiyle aç kalan kurtlar şehre inmiş durumda; onlar için araziye yiyecek bırakılıyor ama Davutoğlu da NATO'yu bölgeye çağırmakla sürüye kurt çağırmış oluyor!

***

Toparlarsak, anlaşılıyor ki Güneydoğu'daki kalkışma girişimine benzer eylemlerin aynısı Kars, Ağrı ve Ardahan için de hazırlandı. BBP Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Hakkı Öznur ise "Türkiye'ye yönelik 'büyük oyun'un arkasında Atlantik, Londra ve İsrail var. Öz yönetim kalkışmaları da ABD ve İngiltere'de plânlandı. HDP'nin her iki eş başkanı, çıktıkları yolculuklarda Türkiye düşmanı olan küresel lobilerin temsilcileri ile görüşmüşlerdir" dedi.

Öznur, "Türkiye'yi Suriyeleştirme senaryosu devam ediyor. ABD, Rusya, İran, Suriye ve taşeronları Türkiye'yi istikrarsızlaştırmak istiyor. Ülkemiz, Afganistan ve Irak gibi bir duruma düşürülmeye çalışılıyor" tespitlerini yaptı.

Türkiye, kafasını Suriye batağına gömmüş, her tarafı saldırıya maruz vaziyette bekliyor!

Yazarın Diğer Yazıları