Suudi Arabistan, Türkiye Üzerinden Suriye'ye Girecek

Suudi Arabistan, Türkiye Üzerinden Suriye'ye Girecek
Suudi Arabistan'ın IŞİD ile mücadele kapsamında Suriye'ye 150 bin askerlik ordu gönderme programı yürütüyor. Ordunun Suriye'ye Türkiye üzerinden girmesi planlanıyor.

Suriye'nin kuzeyine Türkiye üzerinden girecek birliklerin yürüteceği operasyonlar için ortak komuta merkezi oluşturulacağı da belirtildi.

Suriye'de rejim güçleri stratejik bölgelerde Rus hava desteğiyle ilerlerken Suudi Arabistan'ın IŞİD ile mücadele kapsamında Suriye'ye 150 bin askerlik ordu gönderme programı yürüttüğü iddia edildi.

CNN Arabic kanalının ismini gizli tuttuğu Suudi yetkililere göre çoğunluğunu Suudilerin kişilerin oluşturduğu orduda Mısır, Ürdün ve Sudan askerleri bulunuyor.

Türkiye, Fas, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve BAE de gerekli eğitimleri verdikten sonra operasyona katılmak üzere S. Arabistan'a birlikler gönderecek. Suriye'nin kuzeyine Türkiye üzerinden girecek birliklerin yürüteceği operasyonlar için ortak bir komuta merkezi oluşturulacağı da ileri sürüldü.

Asya ülkelerinden Malezya, Endonezya ve Brunei'nin de orduda yer alacakları ancak bu üçlü gücün, ayrı bir komutanlığa dahil olacağı bildirilirken ayrıntılarla ilgili henüz bilgi verilmediği de kaydedildi.

Suudi Arabistan'ın Suriye'de IŞİD'e karşı savaşmak için kara gücü göndermeye hazır olduklarını açıklamasından sonra Bahreyn, Riyad yönetimiyle birlikte Suriye'ye yönelik askeri harekat için hazır olduklarını bildirdi. Bahreyn'in İngiltere büyükelçisi Favaz bin Muhammed yaptığı açıklamada, terörizme karşı uluslararası koalisyona katılmak için ''Suudiler ile uyum içinde'' çalışacaklarını belirtti.

Öte yandan Rusya Duma Meclisi Sözcüsü, Pavel Krasheninnikov, Suudi Arabistan'ın Suriye'ye kara birlikleri sevk etmesinin resmen savaş ilanı olacağını söylerken İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi de Suudi Arabistan'ın Suriye'de bir kara harekatı düzenlemek için cesaretinin olmadığını iddia ederek, ''Olur da gönderirlerse tekini sağ bırakmayız'' dedi