Suudi Konsolos Uteybi kırmızı bültenle aranacak

Suudi Konsolos Uteybi kırmızı bültenle aranacak
Kaşıkçı cinayetinin ardından Suudi Arabistan’a giden İstanbul Başkonsolosu Uteybi’nin Interpol aracılığı ile kırmızı bülten ile aranacağı belirtildi. Öte yandan Kaşıkçı'nın kıyafetleriyle konsolosluktan çıkan kişinin de görüntüleri ortaya çıktı.

Washington Post yazarı, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürüldüğünün Suudi yetkililer tarafından resmen açıklanmasıyla birlikte akıllara, başta konsolos olmak üzere cinayete karışan tüm isimlerin yargılanmasının nasıl yapılacağı sorusu geldi.

Kaşıkçı cinayeti soruşturması ve davasında tek yetkilinin Türk mahkemeleri olduğunun altını çizen hukukçular, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanacak iddianameyle birlikte başta Başkonsolos Muhammed Uteybi olmak üzere tüm şüpheliler hakkında İnterpol aracılığıyla kırmızı bülten çıkarılacağını belirttiler. Hukukçular ikinci adımın ise Uteybi ve diğer şüphelilerin, 'suçluların iadesine dair sözleşme' kapsamında Suudi Arabistan'dan iadesinin istenmesi olacağını kaydettiler.

TÜRKİYE, KAŞIKÇI CİNAYETİNE KARIŞANLARIN İADESİNİ İSTEYECEK

Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nun büyükelçilik sıfatında olmadığı için Kaşıkçı Cinayeti Davası'na Türk mahkemelerinin bakmakla yetkili olduğunu söyleyen Ceza Hukukçusu Av. Celal Ülgen, “İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmayla birlikte iddianame hazırlanacak ve dava İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılacak. Bu aşamadan sonra soruşturma Interpol ile birlikte yürütülecek. Cemal Kaşıkçı cinayetini işleyenler ve cinayetle ilgisi olan şüpheliler hakkında kırmızı bülten çıkarılacak. Interpol tarafından kırmızı bültenle arananlar listesine alınacak olan zanlıları Türkiye, suçluların iadesine dair sözleşme kapsamında isteyecektir" diye konuştu.

KONSOLOS KIRMIZI BÜLTENLE ARANACAK

Ülkesine giden Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosu Muhammed Uteybi'nin de polis fezlekesi ya da iddianamenin tamamlanmasının ardından kırmızı bülten çıkartılarak Interpol aracılığıyla aranacağını kaydeden Ülgen “Türk yargı makamları dava açıldıktan hemen sonra konsolosun iadesini isteyecektir" dedi.

45 ÇALIŞAN TANIK SIFATIYLA İFADEYE ÇAĞRILMIŞTI

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda çalışan 45 kişiyi ifadeye çağırmıştı. Geçtiğimiz gün 20 çalışanın ifade verdiği savcılık, 25 çalışanın ifadesini ise peyder pey almaya devam ediyor.

YENİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI

Öte yandan, 

Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilişkisi olduğu düşünülen 15 kişilik Suudi ekipten olan bir kişinin, Cemal Kaşıkçı'nın kıyafetlerini giyerek İstanbul'da dolaştığı yeni görüntüleri ortaya çıktı.

Gerçek kimliği Mustafa al-Madani olduğu tespit edilen kişinin daha önce, Sultanahmet Camisi etrafında görüldüğü açıklanmıştı.

İlgili Haberler