Takım kaptanları

Beynelminel oyun kuralları hakem kararlarına sözle veya hareketle itiraz edilirse oyunculara ihtar verilir der. Hakemler ufak tefek masum itirazlarında hemen kart göstermemekle doğru yapıyorlar. Ancak bizde yanlış anlama var. Kaptanlar her türlü itiraz eder düşüncesindeler... Ama kurallar onlara böyle bir ayırcalık tanımıyor. Futbolculardan birinin kaptan pazu bandı takması, hakemin sahadada biriyle muhatap olması içindir. Örneğin ihraç edilen bir oyuncu sahadan çıkmamakta direnirse, hakem maçı hemen tatil edemez ve kaptana oyuncuyu çıkarmasını söyler. O da başaramazsa oyun tatil edilir. Yani kaptanlara itiraz etmek için değil, hakemin muhatabı olmaları için yetki verilir. Kaptanlar kaleci ise itiraz için kalesini terk edip hakeme koşarsa, kart öncelik alır, kaptanlar da buna dikkat etmelidir. Çünkü kurallar bunu emreder.

Mersin İY-Bursaspor
Barış Şimşek
Civelli’nin Mersinli Futacs’ı ceza alanında yumruklaması penaltı ve kırmızı karttı. Kale arkası dahil hakemlerin bunu görmemesi büyük bir hataydı. Şener’in rakibini arkadan itip düşürmesi de penaltıydı verilmedi. Mersin’in önemli bir atağı yanlış bayrakla kesildi. Servet’in yerde koluna top çarpmasında devam kararı doğru. Yere düşen oyuncu topla oynamadığı sürece karar geçerlidir. 
Kasımpaşa-Gaziantep
Deniz Ateş Bitnel
Gaziantepli oyuncunun kolu açıkken topun çarpması penaltıydı. Ama hakem bir futbolcunun kayarak müdahalesinde rakibin sakatlanacağını düşünmesi gerekirdi. Avantajları iyi uyguladı.
Sivas-Gençlerbirliği
M. Kamil Abitoğlu
Neticeye tesir edecek haraketi olmadı ancak İbrahim Toraman’ın, Nizamettin’e yaptığı kırmızı kartlık hareketi maalesf değerlendirmedi. 
Kayseri Erciyes-Galatasaray
M. İlker Coşkun
Genelde iyi bir maç yönetti. Ancak Burak’ın sürekli dirseklerini açarak oynamasına göz yumdu. Barajlarda 9.15 mesafesi, ölçüm yapılarak spreyle belirlenir. Futbolcular da o çizginin arkasına ikaz etmeden geçmek zorundadır. Bu kuralı uygulayamadılar.
Fenerbahçe-Torku Konya 
Mete Kalkavan
Daha maçın başında Kuyt’tan kornere çıkan topa aut vermesi, T. Konyasporlu futbolcuların sonradan pozisyonlara itiraz etme zeminini hazırladı. Verdiği penaltı ve Bekir’in rakibine yaralayıcı tabanına verdiği kırmızı kart doğruydu. FIFA’nın, hakemlerin sahada futbolcuları korumakla yükümlüdür kuralı bunun içindir. Volkan’ın itirazdan sarısı doğru, ama itiraz devam ettiği için 2. sarıdan kırmızı görmemesi hakem zaafıydı. 
Başakşehir-Akhisar
Hakan Ceylan
Merter’e 2. sarıdan kırmızı kart doğruydu. Faul tespitleri yerinde, babası Hasan Ceylan’ın çizgisine gelmiş ve iyi bir maç çıkardı.
Karabükspor-Trabzonspor
Hüseyin Göçek
Galibiyeti olmayan iki takımın kritik maçı, neticeye tesir etmeyen yönetimle bitirdi.
Eskişehirspor-Çaykur Rize
Cüney Çakır
Rize’nin penaltı beklediği pozisyonda devam kararı doğru, ismine yakışır bir maç yönetti. 
Balıkesir-Beşiktaş
Deniz Çoban
Gergin maçta sertlikleri önleyici tedbirleri uygulayamadı. Ersan’ın Sercan’ı düşürdüğü pozisyon, tipik bir kırmızı kart iken sarıyla cezalandırması hataydı. 

Yazarın Diğer Yazıları