Taksit yasağını, 'ticari'ile deldiler

Taksit yasağını, 'ticari'ile deldiler
BDDK'nın, ticari kartla alışverişte sektör ayrımını kaldırması, yasakla önü kesilen bireysel kart sahiplerine yön değiştirtti. Telekom, kuyumculuk, yemek, gıda, benzine 9 taksit uygulanabiliyor

Kartlı ödeme sistemlerinde ticari kredi kartı ödeme tutarı; bu yılın Haziran ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 42 artarak 6,5 milyar liraya yükseldi.

BKM kartlı ödeme sistemlerine ait Haziran 2014 verilerine göre; Türkiye'deki 57,3 milyon kredi kartının yüzde 4,7'si ticari kartlardan oluşurken, geçen yılın aynı ayına oranla ticari kredi kartı sayısındaki artış yüzde 28 oldu. 
Haziran'daki alışverişlerde, bütün kredi kartları ile 36,3 milyar TL tutarında para ödenirken, bunun yüzde 18'inde ticari kredi kartları kullanıldı. Bu yıl Haziran ayında ticari kredi kartlarıyla ödeme tutarı 6,5 milyar TL düzeyinde oldu. 

Sınırlama kalktı
Taksitli ödemelerde 1 Şubat 2014'te yürürlüğe giren taksit düzenlemesi sonrasında başlayan daralma, Haziran'da da devam etti ve bir önceki yılın aynı ayına oranla taksitli ödemeler yüzde 10 azaldı. Buna karşılık; ticari kredi kartları ile taksitli ödemeler yüzde 43 arttı. Bu artışta, 13 Mayıs 2014 tarihinde ticari kredi kartları ile sektör kısıtlaması olmaksızın 9 taksitle alışveriş edilebileceğine dair düzenlemenin etkisi oldu. Toplam taksitli ödeme tutarı azalırken, ticari kredi kartlarının kullanımının artması sonucunda taksitli ödemeler içerisinde ticari kartların payı da yüzde 19'a yükseldi. 

BDDK'nın 13 Mayıs 2014 tarihli değişikliği ile ticari kredi kartlarıyla telekom, kuyumculuk, yemek, gıda, akaryakıt dahil bütü sektörlerde alışveriş ve ödemelere 9 aya kadar taksit uygulanabiliyor.