Taliban ilerliyor. Kabil düşmek üzere

Taliban ilerliyor. Kabil düşmek üzere
​​​​​Afgan hükümetiyle iktidar mücadelesi veren Taliban'ın kontrolüne giren kent merkezi sayısı 9'a çıktı. ABD'li ajanlar başkent Kabil'in tahmin edilenden önce örgüte geçeceğini tahmin ediyor.

Afganistan''ın kuzeydoğusunda Tacikistan, Çin ve Pakistan sınırında bulunan Badahşan vilayetinin merkezi Feyzabad şehrinin Taliban kontrolüne geçmesiyle, Afgan hükümet güçleri 9 vilayet merkezini kaybetti.

Badahşan İl Şura Vekili Hüccetullah Hıradmand, militanların, 2 hafta önce vilayet merkezi Feyzabad kentine saldırı başlattığını söyledi. Saldırının üç kez püskürtüldüğünü ifade eden Hıradmand, güvenlik güçlerinin önceki gece vilayet merkezinden çekildiğini belirtti. Hıradmand, Taliban''ın kent merkezini kontrolü altına aldığını kaydetti.

Öte yandan önceki gün de Baglan ve Farah''ın merkezleri Taliban''ın eline geçmişti. Afganistan''ın kuzeyinde vilayet merkezlerinin Taliban kontrolüne geçmesinin ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani, siyasi liderler Mareşal Raşid Dostum, Muhammed Muhakkik, Cuma Han Hamdard ile Belh''in merkezi Mezar-ı Şerif kentine gitti.

Belh Valiliği açıklamasında, Gani''nin, siyasi lider ve Belh yerel yetkilileriyle güvenlik toplantısı yaptığı bildirildi.

Raşid Dostum''un basın sorumlusu Habiburahman Kuyaş, toplantıda, Taliban kontrolüne geçen kuzey ve kuzeydoğu vilayetlerinde operasyon yapılmasının planlandığını ifade etti.

ABD''nin Afganistan''daki askeri güçlerini çekme kararının ardından saldırıları zirve noktaya ulaşan Taliban, ülkenin Orta Asya ile bağlantısını sağlayan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de ele geçiriyor.

Taliban, 6 günde 9 vilayet merkezini Afgan hükümet güçlerinden aldı. Afgan hükümeti, 34 vilayet merkezinden 25''ini kontrolünde tutuyor.

ABD istihbarat servisleri ise beklenenden yakın bir zamanda başkent Kabil''in de düşeceğini tahmin ediyor. İstihbaratçılar, Taliban''ın 30 ile 90 gün içinde Kabil''e ele geçireceğini hesapladıklarını aktardı.

İstihbarat, 2 ay önce yaptıkları açıklamada, Kabil''in ABD askerlerinin çekilmesinden 6 ila 12 ay sonra düşebileceğini öngörüyordu.

Güvenlik kaynakları gazeteye yaptığı açıklamada, "Her şey yanlış yönde ilerliyor" dedi.

İlgili Haberler