Taliban'dan muhalif kadınlara ev hapsi

Taliban'dan muhalif kadınlara ev hapsi
Afganistan'ın İçişleri Bakanı Vekili Sirajuddin Haqqani, ABD basınına verdiği demeçte "Yaramaz kadınları evde tutuyoruz" dedi.

Taliban yönetiminin İçişleri Bakanı Vekili Sirajuddin Haqqani, ülkedeki kadınların eğitim ve çalışma haklarına ilişkin ABD basına açıklamalarda bulundu.

Haqqani, şu anda kız çocuklarının yalnızca altıncı sınıfa kadar eğitim almasına ilişkin "Çabalarımız devam ediyor" yorumunu yaparken, "yaramaz" kadınların evde tutulmaya devam edeceğini söyledi.

Bununla birlikte, geçen Ağustos ayında Afganistan''da yönetimi ele geçiren Taliban, kadınlara ve kız çocuklarına uyguladığı yoğun baskı nedeniyle uluslararası toplumun büyük tepkisini çekiyor.

Üst düzey bir Taliban yetkilisi, CNN''den Christiane Amanpour’la Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir mülakat gerçekleştirdi. 

Afganistan''ın İçişleri Bakanı Vekili ve 2016''dan beri Taliban''ın eş başkan yardımcısı olan Sirajuddin Haqqani, kız çocuklarının orta okula geri dönmelerine izin verme taahhüdünü tekrarlayarak "yakında iyi haberler" geleceğini söyledi. Ancak rejimin kadın haklarına yönelik kısıtlamalarını protesto eden kadınların evde kalacağını belirtti.

 "YARAMAZ KADINLAR EVDE KALACAK"

Taliban Mart ayında, kız çocukların  liseye devam edebileceklerine dair birçok açıklama yapmış ancak, bu vaadini süresiz olarak askıya almıştı. 

Taliban yönetimi altında evlerini terk etmekten korktuklarını söyleyen Afgan kadınları hakkında soru sorulduğunda Haqqani, gülerek "Yaramaz kadınları evde tutuyoruz" yorumunu yaptı. Amanpour''un yorumunu netleştirmesi istedikten sonra, "Yaramaz kadınlar derken, mevcut hükümeti sorgulamak için başka taraflarca kontrol edilen kadınlara atıfta bulundum” ifadelerini kullandı.

 

İlgili Haberler