“Tampon” kurulmadan sınırlarımıza dayandılar

“Tampon” kurulmadan sınırlarımıza dayandılar
Suriye’nin Telabyad ile Kobani ilçeleri arasındaki köylerde terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ile PKK’nın bu ülkedeki kolu olan PYD’nin silahlı kanadı YPG güçleri arasında çıkan şiddetli çatışmalardan kaçan yaklaşık 3 bin kişi, Türkiye sınırına yığılmaya başladı.

“Tampon” kurulmadan sınırlarımıza dayandılar

Aralarında kadın ve çocukların bulunduğu kalabalık Suriyeli grup için asker sınır hattında zırhlı araçlarla güvenlik önlemi aldı. Çatışmaların yoğunlaştığı köylerden traktör veya yaya olarak kaçan Suriyeliler, Suruç’un Dikmetaş Köyü yakınlarında bulunan sınır hattında toplanmaya başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren sınır hattına gelen yaklaşık 3 bin Suriyeli için 3’üncü Hudut Karakolu Komutanlığı’na bağlı askerler, zırhlı araçlarla güvenlik önlemi alarak, kaçak geçişlere izin vermedi. Sınır hattında yaşanan yığılmayla ilgili olarak şu ana kadar geçişlere izin verilmediği bildirildi.

Çatışmalar sürüyor
Bu arada, IŞİD ile YPG güçleri arasındaki çatışmaların yer yer şiddetlendiği öğrenildi. IŞİD militanları, Kobani güzergahı üzerinde bulunan köylere ağır silah ve toplarla saldırdı. PYD’nin silahlı kanadı YPG militanlarının da karşılık vermesiyle şiddetlenen çatışmalar sırasında sınırı aşan havan topları ile uçaksavar mermilerinin Türkiye tarafına düşmesi tedirginliğe yol açtı. Çatışmaların ardından sınır hattında zırhlı araçlarla yoğun önlem alınırken, sınırı aşan 2 havan mermisine TSK tarafından angajman kuralları kapsamında misliyle karşılık verildi. 

Büyük tedirginlik var
Çatışmaların sürdüğü Suriye’nin Tel-Elham Köyü’nün karşısında bulunan Akçakale’nin Yağmuralan ve Güvenç Mahallesi sakinleri ise büyük bir tedirginlik yaşıyor. Yağmuralan Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Öz, çatışmalardan dolayı kadın ve çocukları Şanlıurfa’daki akrabalarının yanına gönderdiklerini söyledi. Atılan mermilerin zaman zaman sınırı aştığını aktaran Öz, bölgedeki gelişmelerden kaygılandıklarını belirtti. Öte yandan güvenlik güçlerinin sınır hattında önlem aldığı görüldü. Bu arada, IŞİD’in Türkiye sınırı yakınında Kürtlerin yaşadığı 16 köyü ele geçirdiği bildirildi.