TANAP’ın gaz taşıma kapasitesi arttırılacak

TANAP’ın gaz taşıma kapasitesi arttırılacak
SOCAR Başkan Yardımcısı Yusifzade: TANAP, 2018’in ortalarında tamamlanacak. İlk olarak Avrupa’ya 10 milyar metreküp, Türkiye’ye 6 milyar metreküp gaz gönderilecek

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Başkan Yardımcısı Hoşbaht Yusifzade, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) transfer kapasitesinin yıllık 18 milyar metreküp olacağını, bu rakamın 2023’te 23, 2026’da ise 31 milyar metreküpe ulaşacağını belirtti.

Yusifzade, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Caspian Enerji Forumu’ndaki konuşmasında, Azerbaycan’ın petrol ve doğalgaz rezervleri, enerji alanında gerçekleştirilen uluslararası projeler, yapılması öngörülen petrol ve doğalgaz hatları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Şahdeniz yatakları
Hazar Denizi’nde 1999 yılında bulunan Şahdeniz yatağının Azerbaycan için dönüm noktası olduğunu vurgulayan Yusifzade, bu yatağın 1,2 trilyon metreküp doğal gaz ve 240 milyon ton kondensat rezervini barındırdığını vurguladı.
Yusifzade, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Hattı ile Nisan 2014 tarihine kadar Gürcistan’a 3,8 milyar metreküp, Türkiye’ye ise 27 milyar metreküp doğal gaz gönderildiğini belirtti.
Yusifzade, Türkiye ile ortaklaşa inşaa ettikleri TANAP projesinin 2018 yılının ortalarında sonuçlanacağını ve ilk doğal gazın gönderileceğini ifade etti. 

Yıllık 18 milyar m3
TANAP’ın gaz transfer potansiyelinin yıllık 18 milyar metreküp olacağını dile getiren Yusifzade, “Bu rakam daha sonra artacak. TANAP’ın transfer gücü 2023’te 23, 2026’da ise 31 milyar metreküpe çıkartılacak. İlk olarak 10 milyar metreküp gaz Avrupa’ya, 6 milyar metreküp Türkiye’ye gönderilecek” dedi. Azerbaycan’ın bugüne kadar ürettiği petrol ve gaz miktarıyla ilgili detayları da paylaşan Yusifzade, üretimin büyük kısmının Azeri-Çırak-Güneşli ve Şahdeniz yataklarından yapıldığına işaret etti.

BTC ile taşınan petrol 
Günümüzde Azeri-Çırak-Güneşli havzasındaki 77 kuyudan aylık ortalama 2,8 milyon ton petrol ve 1,1 milyar metreküp doğal gaz üretildiğini bildiren Yusifzade, havzadan bugüne kadar 331 milyon ton petrol ve 94 milyar metrükep doğalgaz çıkartıldığını anlattı.
Azerbaycan petrolünün taşınmasında en büyük rolü Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı’nın üstelendiğini vurgulayan Yusifzade, bu hattın yıllık transfer kapasitesinin 50 milyon ton olduğunu fakat gelecekte bu rakamın 60 milyon tona çıkarılabileceğini söyledi.

Irak’ta petrol üretimi Saddam dönemini geçti
Irak’ta petrol üretimi seviyesi, bu yıl, devrik başkan Saddam Hüseyin dönemi öncesi seviyelerin de üzerine çıktı. Fakat, Irak’ın yeni sorunu, bu petrolün ülke dışına nasıl çıkartılacağı.  Irak petrol sahaları, Şubat 2014 ayında günlük 3.6 milyon varil ham petrol üretimine imza atarken, dört yıl öncesinin yüzde 50 üzerine çıktı. Bu rakam; bir aylık için bile olmuş olsa ülkenin yıllık üretim rekoru olan 3.5 milyon varilin üzerinde bir değeri ifade ediyor.  BP, Royal Dutch Shell ve ExxonMobil gibi firmalar on yıllarca süren savaş, yaptırımlar ve ihmalden dolayı yıpranan petrol sahalarını yeniden canlandırmak için milyarlarca dolar yatırımda bulundular. Fakat, Irak hükümeti; bu petrolün kuyulardan tanklara taşınması için gerekli altyapının gerçekleştirilmesi konusunda yavaş davrandı. Petrol borularının çok eski olmasından dolayı rutin bir bakım işleminde bile şirketler kuyuları kapatmak zorunda kalabiliyorlar. Diğer yandan kuyulara ve kuyu çalışanlarına yönelik şiddetli saldırılar hâlâ sık sık görülüyor. Bürokrasi ve rüşvet de bu engelleri iyileştirmek için yapılan çalışmaların önüne geçiyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, petrol üretimi geçtiğimiz ay günlük 340,000 varile indi.