Tanrıkulu sordu: 77 bin bomba mı alacaksınız?

Tanrıkulu sordu: 77 bin bomba mı alacaksınız?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bu yıl için 77 bin 400 ses-ışık bombası alacağı iddiasını Meclis’e taşıdı.

Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şöyle dedi: “İddia doğru ise ses-ışık bombası alınmasının gerekçesi nedir? Ses-ışık bombasının 180 desibellik ses ve 8 milyon mum ışık saçma etkisinin bulunduğu iddiası doğru mudur? 180 desibellik ses ve 8 milyon mum ışık saçma etkisinin insan sağlığına zararlı olduğu iddiası doğru mudur? Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı için 77 bin 400 adet ses-ışık bombasını hangi firmadan temin edecektir? Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı için 77 bin 400 adet ses-ışık bombası ihtiyacı nasıl tespit edilmiştir? İhtiyaç ile ilgili bilimsel bir araştırma yapılmış mıdır? Güvenlik güçlerinin kullanacağı 180 desibellik ses ve ışık bombalarının kulak zarı patlamasına ve kalıcı işitme kaybına yol açacağı iddiası doğru mudur?

Göze zararı ne?
Güvenlik güçlerinin kullanacağı 8 milyon mumluk ışık saçan ses ve ışık bombalarının retina hasarı, katarakt, kısa körlük yaratma etkisinin olduğu iddiası doğru mudur? İddia doğru ise 77 bin 400 adet ses-ışık bombasının kullanılması halinde retina hasarı, katarakt, kısa körlük yaşayacak vatandaşımızın tahmini sayısı kaçtır? Fransa’da polisin gaz bombası kullanımı yasaklanırken Türkiye neden sürekli gaz bombası almaktadır? “