Tantan: ABD aktörleri İran'da

Tantan: ABD aktörleri İran'da
İran'da yaşanan olayları değerlendiren Yurt Partisi lideri Sadettin Tantan, “Görünen o ki ABD direkt müdahale etmeyecek. İçeriden kullandığı aktörlerle istediğini yapacak” dedi

Fatih Erboz / ANKARA

Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Orta Doğu'da yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tantan, şunları söyledi: "İran'ın çeşitli bölgelerinde iç karışıklık var. İran'ın mali ve ekonomik yapısında da sıkıntılar var. Bu bölge ve havzadaki küresel güçlerin faaliyetleri ülkeleri her anlamda çökertirken, halkları cahil bırakarak, bir anlamda ekonomik açıdan bunu tamamlıyor. Rejimler de buna yardımcı oluyor. Bu bölgedeki rejimler nitelik bakımından halktan kopuk ve otoriter. Halkı köle gibi kullanmak isteyen, halka gerçekleri anlatmayan, adaletin, hukukun, özgürlüğün gerçeklerinden uzak. Bundan sonra görünen o ki ABD ve batılılar direkt müdahale etmeyecek. İçeriden ve dışarıdan kullandığı aktörlerle istediğini yapabiliyor. Ayrıca orduların girmesine gerek yok. Irak'ta olduğu gibi bir operasyon beklenmemesi gerekiyor. ABD önce ülkelerdeki insanların zihinlerini teslim alıyor, güce mahkûm ediyor. Ülke insanlarının aidiyet duygularını, kimliklerini, yok ediyor. Ekonomik ambargoyla da ihtiyaçların giderilmesini engelliyor ve toplumlarda gerilim artıyor. Bu da yönetimlere tepkileri beraberinde getiriyor."

Arap Baharı ve Büyük Ortadoğu Projesi'nde (BOP) taşeronluk yapan Türkiye'nin Suriye'de istediğini yapmasının zor göründüğüne vurgu yapan Tantan, taşeronluğun farklı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Bu gerçeğin de halkla paylaşılmadığını aktaran Tantan, şöyle dedi: "Havza ve bölge boyutunda terör örgütü PYD'nin kullanılacak bir silahlı yapı olduğu artık ortada. PYD'yi ABD'nin özel paralı ordusu gibi düşünmek lazım. PYD'yi her yerde kullanabilir, ona göre yetiştirdi. Türkiye bakımından sadece PKK-PYD tehdit değil, Türkiye için en önemli tehdit, siyasetin istikrarsızlığı ve halka güven vermemesi. Siyasette 21. Yüzyıl gerçekliğiyle uyuşmayan bir vizyonsuzluk var. Terör örgütleri ve diğer örgütler hiçbir zaman Türkiye için bu kadar tehdit olamaz. Türkiye, bölgesinde büyük bir güç olmasına rağmen taşeron konumuna sokulmuş vaziyette."

Türkiye'de ekonomik krizin nedenlerinin ülke içinde aranması gerektiğine dikkat çeken Tantan, "Mali ve ekonomik yapımızın milli olmayışı büyük sorun. Bu nedenle taşeron konumundayız ve bunları yaşıyoruz. Milli olsa zaten böyle bir siyaset olmaz, kriz de hiçbir zaman çıkmaz. Cumhuriyet kurulduktan sonra bütün alt yapılar yapılmış ama bunun devamındaki alt yapılar eksik" dedi. Özellikle bilgi ağlarına yönelik olarak alt yapı eksikliğinin halkın gerçeklerden kopmasına neden olduğunun altını çizen Tantan, şunları kaydetti:

"Üreten bir Türkiye yerine tamamen dışa bağımlı bir Türkiye tablosu karşımıza çıkıyor. Küresel güç anglo-sakson mantığını dayatmış durumda. Siyasi alt yapı, ekonomik alt yapı, hukuk alt yapısı, bilgi ağlarını bu yapı tamamıyla kontrol ediyor. Buna karşı bir karşı alt yapı hala yapamıyoruz. Yıllardır kendi servetlerini yapmış insanlar malları da satılamadığından dolayı çöküş içerisindeler. Sıkıntıları daha da büyüyor. Bu şirketleri yabancılar ucuza alabilir ya da iktidar sahiplerinin elindeki sermaye bunları alabilir. Böylece namuslu, güçlü, vatanperver kesim siyasetten düşebilir."

"Bütün ekonomik güç tek kişinin ve ona bağlı olan yapıların eline geçince siyaset kişiye tabi hale gelebilir" diyen Tantan, sözlerini şöyle tamamladı: "Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini böyle değerlendirmemiz gerekiyor. Siyaseti, devletin bütün organlarını teslim almış vaziyette. Bunun dışında diğer serbest mali ekonomik oluşumlarını da eline geçirirse ne olacak? Bunları da böyle değerlendirmek gerekiyor. Bu açıdan baktığınızda karamsar tablo çıkıyor. Bu iktidar kendi kendinin sonunu hazırlıyor. Ne ittifakı yaparsa yapsın, muhalefet de her türlü katkıyı sağlasın, iktidar hem iktidara hem de muhalefete ders verir" dedi.