Tantan: "Fırat'ın doğusu seneye bırakıldı"

Tantan: "Fırat'ın doğusu seneye bırakıldı"
Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, ABD ve Rusya'nın Menbiç'te bir özerk yapı kurulması konusunda anlaşmış gibi gözüktüğünü söyledi.

Fatih Erboz / Ankara

Koalisyon güçlerinin hepsinin Türkiye'nin operasyonlarından haberdar olduğunu, Afrin'deki silahların ABD'liler tarafından bıraktırıldığını belirten Tantan, "Amaç bu silahların TSK'nın eline geçmesi.  Bu bir proje. Bunu daha önce ayarladılar" dedi. Afrin ve bölgede kurulacak yeni yönetim yapısında aşiretler arasında bir kavganın çıkmasının muhtemel olduğunu da ifade eden Tantan, şöyle devam etti:

"Afrin yönetiminde oradaki aşiretlerin arasında ve ÖSO'nun içinde büyük anlaşmazlıkların olacağı yönünde sıkıntılar var. Türkiye'nin bir süre orada kalmasına izin veriliyor ancak bu uzun süreli olmayacak. Türkiye, Fırat'ın doğusundaki özerk yapıyı aşağı yukarı zımnen kabul etmiş oluyor. Uzun vadede, bu coğrafyada emperyal güçler kendi hakimiyet alanlarını genişletmek için her türlü argümanı kullanmak isteyecekler. Türkiye'de de sağlığından, beslenmesinden, eğitimine kadar küresel güçlerin etkisi, egemenliği gözüküyor. Aynı şey bölgede de olacak. ÖSO geçmişte ABD'lilerin de kontrol ettiği yapı. Eğer ABD bunu tamamen ele geçirirse Türkiye o zaman bölgeden dışlanma tehlikesi yaşar. Türkiye'yi fiziksel anlamda kullanıp o bölgeleri zihinsel olarak ele geçirmek isteyebilirler. Bunu daha önce Osmanlı Devleti coğrafyasında yaptılar. Türkiye adeta orada bekçi konumuna düşer. Bedensel anlamda bizim gücümüzü kullanır, zihinsel anlamda küresel güçler orada kendi hakimiyetini kurmak için her türlü gücü kullanır. Bu olduğu takdirde Türkiye dışlanmış olur." 

Menbiç konusunun yeni ABD yönetiminin tavrına bırakıldığının anlaşıldığını kaydeden Sadettin Tantan, bu silahların ne maksatla oraya bırakıldığına ilişkin cevap bulunması gerektiğini kaydetti. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonu büyük bir disiplin içinde yerleşim yerlerine ve sivil halka zarar vermeden sonuç aldığını söyleyen Tantan, şöyle dedi: "Türk Silahlı Kuvvetleri'ni yaptığı başarılı operasyondan dolayı kutlamamız gerekir. Burada içimizi yakan konu aynı hassasiyet elimizden alınan Ege adalarında neden gösterilmiyor sorusu. Türkiye Doğu Akdeniz ve Ege havzasındaki haklarını ve çıkarlarını gözetecek milli projeyi süratle devreye sokabilir. Türkiye'nin enerji dağıtım hatları açısından avantajları var. Yeter ki bunu kendi milli çıkarları doğrultusunda kullanabilen iradeyi oraya koyabilecek yapıyı bulsun. Yıllarca Türkiye batı emperyalizmine taşeronluk yaparak büyük haklarını kaybetti. Beklentimiz Kuzey Irak'ta PKK yuvalarının dağıtılması. Oradaki egemenlik ve hakimiyet kuşağının bir noktaya kadar çekilmesi. Menbiç ve Fırat'ın doğusu önümüzdeki seneye bırakılmış vaziyette anladığımıza kadarıyla. Bu Afrin operasyonundan sonra yeni yönetime göre hareket edecekleri ortaya çıkıyor iktidarın."