Tantan: "İstihbarat alt yapıları milli bir yapıya kavuşturulmalı"

Tantan: "İstihbarat alt yapıları milli bir yapıya kavuşturulmalı"
Yurt partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Türkiye'nin batı ülkeleri tarafından dinlendiğini ve dolayısıyla milli bir hukuki tele istihbarat alt yapı ihtiyacının çoktan ortaya çıktığını söyledi.

Fatih Erboz / Ankara

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun dinlendiği yönündeki iddialar Türkiye'nin istihbarat alt yapılarının milli kimliğe kavuşturulması gerektiğini bir kez daha gündeme taşıdı. Yurt partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Türkiye'nin batı ülkeleri tarafından dinlendiğini ve dolayısıyla milli bir hukuki tele istihbarat alt yapı ihtiyacının çoktan ortaya çıktığını söyledi. Tantan, "ABD- İngiltere- Almanya'nın dinlediği kamuoyuna yansımıştı zaten. Bundan başka aslında söze gerek yok. Türkiye bu noktada, bir kere bunu görmemiz gerekiyor. Her türlü dinleniyoruz, tüm sistem kayda geçiyor" dedi. 

ABD, İngiltere ve Almanya'nın telefonları dinlediği kamuoyuna yansıyınca onların da bir anlamda yaptıkları açıklamalarla itiraf ettiklerini belirten Tantan, "Yeni teknolojik alt yapılar ile telefonlar, sosyal medya sürekli kayda giriyor. AB ve ABD arasındaki antlaşma sonucu bu tür bilgiler ABD'ye gönderiliyor ve kayda geçiyor. Seyahatlerden tutun, biletlerin alınmasıyla, öğrencilerin aldıkları burslara kredilere kadar kayıt halinde" diye konuştu. 
Devletin alt yapısının çok sağlam olması gerektiğini ifade eden Tantan, şöyle devam etti:

"Olaylara baktığımızda terörle mücadele bazında Kamu Güvenliği Müsteşarlığı kuruldu. Yabancı uzmanların da orada çalıştırılması yasal hale getirildi. Türkiye'nin temel alt yapılarında eksiklikler var, bunlar tamamlanmalı. Bu alt yapılar hukuki anlamda görev tanım ve tarifleri yapılarak belirlenmesi gerekiyor. Ayrıca nitelikli personelin göreve getirilmesi gerekiyor. Kamu güvenliği, ekonomik ve mali güvenlik, bilgi güvenliği bakımından Türkiye'nin milli bir temel alt yapıya ihtiyacı var. Bunların istihbarat alt yapıları kurulmalı. Bunlar yapılamadı." 
Milli kimlikli bir yapıya ihtiyaç olduğunun altını çizen Tantan, "Devletin alt yapısı halka ait olsa, kirli ve kimliksiz siyasi yapılar olmaz, hiçbir yerde yer alamaz. Devletin içine, kılcal damarlarına kadar hiçbir yapı giremez, yabancılara ait olmayan hiçbir yapı hareket etme kabiliyeti bulamaz. Sadece bu değil, üniversitelerden, medyaya kadar hiç bir yere girme cesareti bulamazlar" şeklinde konuştu. 

DİNLEMELERE KRİTER GETİRİLMESİ ÖNEMLİ

Ülkelerin dinlemelere kriter getirdiğine değinen Tantan, şunları anlattı:

"Alman milletvekilleri ve Anayasayı Koruma Kurulu dinleme olaylarından sonra bir hayli tepki gösterdi. Bu da önemli bir örnektir içinden geçtiğimiz süreçte. Teknoloji dinleme imkânı veriyor. Batı bizi dinliyor. Bazı ülkeler dinlemelere kendilerine göre kriterler getirmişler. Batı standartlarında Türkiye de kendi standardını getirebilir. Telefon dinlemeleri tehdit ve şantaj amaçlı kullanılamaz o zaman. Bunların yasal alt yapılarına ihtiyaç var, açık olarak görev tanımlarının yapılması gerekir. Oradaki personelin özellikle yetiştirilmesi ve donatılması gerekiyor."  

İSTİHBARAT ALT YAPILARI MİLLİ OLMALI

Yurt içinde Türkiye'yi tehdit edecek olaylar bakımından, yurt dışında da Türkiye'ye yönelik tehditler bakımından bütün alt yapıların hazırlanması gerektiğine vurgu yapan Tantan, "TSK'dan kolluk güçlerine kadar bu yapılar oluşturulmalı. Ayrıca uluslararası şirketlerimizin istihbarat alt yapısı gibi kullanılması gerekiyor. Batı böyle yapıyor. Bütün bilgiler bir havuzda toplanır, laboratuvarlarda incelenir, araştırma enstitülerinde bu bulgular olgunlaştırılır, bu bilgiler kime aktarılacaksa aktarılır, daha sonra karar verilir, eyleme dönülecekse eyleme dönülür" dedi. 

Sadettin Tantan, halkı tehdit edecek bilgilerin de halkla paylaşıldığını dile getirerek sözlerini şöyle tamamladı:
"Burada medyadaki ve sosyal medya kullanan insanlar da eğitilir. Bu böyle yapılırsa olumlu sonuçlar alınır, olumsuz olayların önüne geçilir. Bütün istihbarat alt yapıları milli olarak düzenlenmeli. İnsanları görevden alıp yenisini getirmekle olmuyor. Farklı bir uygulama istense bile mahkeme geçit vermez zaten. Bu tip alt yapılar kin ve düşmanlıkla kullanılamaz. Kişi hak ve özgürlükleri, kişilerin özel hayatının gizliliği de önemlidir. Kişilerin yatak odaları bile dinleniyor, bu da yanlış, bunların hepsine dikkat edilmesi gerekiyor."